„Există doar două fabrici în lume”. De ce are nevoie Europa de Taiwan?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
8 august 2022, 14:45

China a interzis unele comerțuri cu Taiwan ca răspuns la vizita de miercuri a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei și a organizat exerciții militare cu „foc viu” în marea din jurul teritoriului disputat.

Traficul aerian și maritim a fost deviat, ducând efectiv la o blocadă impusă Taiwanului.

Deocamdată, China și-a limitat represaliile pe termen lung la interzicerea exporturilor de nisip către insulă, împreună cu importul de citrice, scoici albe și macrou congelat din Taiwan către continent.

Dar riscul pentru Taipei – și companiile occidentale care depind de producția de cipuri din Taiwan – este că măsurile viitoare ale Beijingului vor fi mult mai dure, cum ar fi o blocada completă sau chiar o invazie chineză.

Mașinile și aparatele au reprezentat aproape 60% din importurile UE din Taiwan anul trecut. Cea mai mare îngrijorare pentru întreprinderile europene ar fi reducerea bruscă a aprovizionării cu cipuri electronice, produse de cea mai mare companie de semiconductori din lume: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Compania înglobează mai mult de jumătate din piața de semiconductori și se zvonește că are clienți precum Apple și Qualcomm.

Într-o dovadă a importanței pe care SUA o acordă TSMC, Pelosi s-a întâlnit cu președintele companiei, Mark Liu, în timpul vizitei sale.

Problema pentru Europa este că și-a crescut dependența de cipurile taiwaneze de-a lungul mai multor ani, iar un atac chinez fără avertisment ar putea distruge instantaneu o linie vitală de aprovizionare.

Deci, cum se poate proteja UE în fața unui astfel de risc?

În primul rând, blocului îi lipsește expertiza pe care o deține Taiwanul. TSMC a fost fondată la sfârșitul anilor 1980 de Morris Chang, un fost inginer la Texas Instruments, cu sediul în SUA. Chang este un exemplu grăitor al modului în care companiile de tehnologie occidentale au pierdut din expertiza proceslor specializate.

În primul rând, blocului îi lipsește expertiza pe care Taiwanul a atras-o. TSMC a fost fondată la sfârșitul anilor 1980 de Morris Chang, un fost inginer la Texas Instruments, cu sediul în SUA. Chang este un exemplu excelent al modului în care companiile de tehnologie occidentale au pierdut din expertiza care vine cu un proces specializat.

Cultura flexibilă a ocupării forței de muncă din Taiwan înseamnă, de asemenea, că producătorii de cipuri pot angaja și concedia lucrători mai ușor pentru a se potrivi cu creșterea și scăderea cererii, potrivit Ludo Deferm, vicepreședinte executiv la centrul de cercetare a semiconductorilor Imec din Leuven.

A doua problemă este natura unică a cipurilor pe care TSMC le poate furniza. Compania nu este vital doar pentru electronice precum smartphone-uri sau laptop-uri, dar produce deja cipuri de ultimă generație, precum cele de cinci nanometri sau mai mici care vor juca un rol-cheie în conducerea autonomă.

„Există de fapt doar două fabrici în lume acum care pot produce cipuri sub cinci nanometri. TSMC și Samsung”, a declarat pentru Politico recent Hermann Hauser, analist de risc și fondator al Acorn Computers. „TSMC este total dominantă, suntem complet dependenți de ea.”

UE este, desigur, conștientă de capcane. „Este un sector care necesită atât capital, cât și cunoștințe și e supus unei evoluții tehnologice rapide. Producția de cipuri are loc într-un lanț de aprovizionare global, complex și, în unele segmente importante, excesiv de concentrat”, a spus un oficial al UE.

Rolul crucial al TSMC nu a trecut neobservat în China continentală. Într-un discurs șocant din iunie, un economist chinez de top a cerut fățiș Beijingului să „sechestreze” compania.

Unii observatori occidentali, totuși, sunt sceptici că această amenințare se va materializa – spunând că pur și simplu nu este în interesul Chinei să facă acest lucru, deoarece TSMC se bazează pe alte companii pentru furnizarea de echipamente, cum ar fi compania olandeză ASML.

Asta a spus și șeful TSMC, Liu, într-un interviu pentru CNN, avertizând că compania sa ar fi inoperabilă dacă China ar invada Taiwanul.

Hauser a susținut că acest lucru dă putere UE. „Avem o monedă de schimb prin Europa”, a spus el. „Nimeni nu poate produce cipuri sub cinci nanometri în lume fără instrumentele pe care le produce ASML.”

Dar scenariul de neconceput – o întrerupere completă a cipurilor taiwaneze – va motiva fără îndoială legislatorii europeni și companiile să-și accelereze planurile existente de a restabili producția de cipuri și de a dubla cota de piață a Europei în lanțul valoric global al semiconductorilor.

În februarie, Comisia Europeană și-a prezentat planurile de jetoane de 43 de miliarde de euro pentru a atrage anumiți producători să se angajeze în producție pe continentul european. Aceasta nu este o muncă ușoară, deoarece trebuie să se asigure că propriile reguli privind ajutorul de stat nu se pierd pe drum.

Este, de asemenea, un progres dureros de lent, UE luptându-se să convingă companiile să-și mute producția către bloc.

În timp ce Europa a acumulat noi investiții în ultimele luni – de către companii precum Intel în Germania și STMicroelectronics și GlobalFoundries în Franța – TSMC încă nu s-a angajat într-o linie de fabricație europeană, alegând în schimb să deschidă una în Japonia și Arizona.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite