Regele Mihai și-a petrecut cea mai mare parte din viață în exil. Crescut și educat pentru a fi monarh, a fost nevoit, după cum mărturisea, să învețe să trăiască și altfel. În străinătate, însă, nu l-a părăsit niciodată speranța întoarcerii și le-a învățat pe fiicele sale să iubească România, o țară pe care ele nu o știau decât din auzite.
Forțat să abdice, regele Mihai a plecat în străinătate, unde s-a căsătorit, a avut cinci fiice și a învățat să trăiască o viață pentru care nu era pregătit. A crescut găini, a fost pilot, broker sau, cum spunea chiar el, a fost nevoit să își recicleze viața.
Chiar dacă avea în jur o familie iubitoare, sentimentul exilului l-a chinuit.
Regele s-a simțit întotdeauna român și a transmis dragostea de țară familiei, care nu călcase niciodată pe pământ românesc.
Sub patronajul regelui Mihai, în străinătate acționa Comitetul Național Român, în încercarea de a atrage atenția asupra evenimentelor care se întâmplau în țară.
În anii exilului, românii îl ascultau pe Regele Mihai, pe ascuns, la radio, chiar și în zilele revoluției.
În 1990, Regele a încercat, pentru prima dată, să revină în țară, dar a fost întors din drum de autoritățile de atunci. Abia doi ani mai târziu i s-a permis să se întoarcă în România, unde a avut parte de o primire impresionantă din partea oamenilor. Sunt experiențe care au lăsat urme adânci în sufletul Regelui.