Exerciţiu SRI. 300 de experţi au simulat apărarea în cazul unor atacuri cibernetice

SRI - Serviciul Român de Informații
SRI - Serviciul Român de Informații
5 octombrie 2022, 14:56

Potrivit unui comunicat al SRI, evenimentul, de tip hands-on, a reunit peste 300 de experţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv cele beneficiare ale proiectului „Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic”, companii cu capital public sau privat, precum şi reprezentanţi din mediul academic.

Pe perioada celor trei zile, participanţii au desfăşurat activităţi comune de soluţionare a unor atacuri cibernetice simulate în poligonul Centrului Naţional Cyberint, cu mai multe niveluri de complexitate şi un grad ridicat de realism.

Cei mai buni specialiști în securitate cibernetică, angajați ai Serviciului Român de Informații, au analizat scenarii de atacuri informatice ce ar putea veni din spațiul rusesc.

Până acum, susțin cei de la SRI, astfel de atacuri au fost blocate și populația nu a resimțit efectele. Ultimul a avut loc acum câteva săptămâni, asupra sistemului energetic.

SRI s-a aflat în fața unor noi provocări de când a început războiul de la granița noastră.

Un rol important în cadrul exerciţiului a fost atribuit şi personalului tehnic din cadrul entităţilor prezente, care s-a conectat de la distanţă la resursele destinate din cadrul poligonului, în vederea rezolvării incidentelor cibernetice apărute în cadrul celor 7 scenarii.

CyDEx are ca principal obiectiv exersarea capacităţilor de apărare în domeniul securităţii cibernetice împotriva ameninţărilor la adresa infrastructurilor IT&C cu valenţe critice pentru securitatea naţională.

Conform SRI, activitatea a contribuit la conştientizarea nivelului de pregătire şi expertizei tehnice a diferiţilor actori în situaţia unui eveniment care ar putea afecta major spaţiul cibernetic la nivel naţional. În acelaşi timp, exerciţiul a ajutat la dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului public-privat în vederea dezvoltării unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidentele cibernetice.

La finalul exercițiului, experții SRI au constatat că nu toți cei care au participat sunt suficient de bine pregătiți. Și e vorba chiar de angajați ai unor instituții publice importante.

Paradoxal, România e recunoscută în lume ca fiind țara din care provin cei mai buni specialiști în domeniu, însă, în țară, este o mare criză de experți în securitate cibernetică, susțin angajații SRI. În plus, ei spun că în spații industriale vitale IT-iștii trebuie să înțeleagă și procesele tehnice.

Ediţia din acest an a fost sprijinită şi de partenerii din mediul privat: Bitsentinel, PaloAlto Networks, Deloitte, Clico, Enevo şi TrendMicro şi a fost organizată de Serviciul Român de Informaţii (Centrul Naţional Cyberint), Ministerul Apărării Naţionale (Comandamentul Apărării Cibernetice), Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciul de Protecţie şi Pază, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite