10.000 de militari se antrenează în România, la Saber Guardian. Exercițiu de traversare a Brațului Borcea pe un pod de pontoane, construit de colegii români. Întăriri de la sol și din aer

A început cel mai mare exercițiu militar NATO din România. Saber Guardian înseamnă 10 mii de militari care se antrenează împreună în mai multe locuri din ţară, în același timp. Pentru a salva un teritoriu capturat de inamici, soldații au traversat Brațul Borcea pe un pod de pontoane, construit de colegii români. Ajutor a venit de pe apă și din aer, iar 120 de blindate au trecut Dunărea.

05 Iunie 2023, 13:47 (actualizat 05 Iunie 2023, 22:08) Știrile TVR |
Exercitiu NATO de amploare în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Inamicul a capturat un teritoriu pe celălalt mal al Dunării, iar militarii trebuie să oprească ofensiva și să elibereze zona. Acesta a fost, pe scurt, scenariul pe care s-au antrenat militarii la Saber Guardian.

Asta a presupus o impresionantă desfășurare de forțe la sol, pe Dunăre și în aer.

Zeci de parașutiști au sărit după linia inamicului.

Maior Alexandru Ilie, comandantul Batalionului 20 Infanterie: "Sarcina lor a fost să realizeze un asalt aerian în teritoriul controlat de inamici, pentru a localiza inamicul şi a-l împiedica să ducă la bun sfârşit operaţiunile defensive."

Avioanele și elicopterele de luptă au survolat tot timpul zona. Nu doar cele românești, ci și ale partenerilor americani.

Maior Octave Houdegbe, pilot, US Air Force: "Am adus în total 4 elicoptere Patriot, 3 elicoptere Chinook şi 6 elicoptere UH 60 Black Hawk. Este esenţial ca aviaţia să poată ajuta forţele terestre furnizând mijloace de preluare aeriană care să deplaseze soldaţii dintr-un loc în altul, într-un timp foarte precis."

Abia când totul era în siguranță, blindatele au trecut Dunărea.

120 de vehicule militare, printre care tancuri Pirahna, Bradley şi Leclerc au trecut Dunărea.

Lt. col. Mathieu, Comandantul Grupului de Luptă din România: "Traversarea unui obstacol e o operaţiune foarte dificilă, pentru că necesită multe mijloace. Inginerii vor furniza podurile, pontoanele, dar sunt şi toate navele care vor ajuta, toate trupele de manevră se mută de pe o parte a Dunării pe cealaltă. (...) E vorba aici despre interoperabilitate."

Pentru a trece Brațul Borcea cu tehnica militară, un pod de pontoane de aproximativ 650 de metri lungime și 14 lățime a fost creat special de militarii români.

Saber Guardian este organizat o dată la 2 ani, din 2013, iar scenariile presupun antrenamente comune, pentru ca, în situația în care ar putea fi activat Articolul 5 din Tratatul NATO, fiecare militar să știe cum să acționeze și ce are de făcut.

10 mii de militari din 13 țări se antrenează împreună în România, la acest exercițiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI