Exercițiul de simulare SEISM 2018, ziua a treia. Provocări reale. A fost declanşat și exerciţiul EU ModEX, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă

15 octombrie 2018, 09:18

Ajutorul internațional cerut prin mecanismele europene de protecție civilă a continuat să sosească și astăzi.

La Baza 90 a aterizat unul dintre avioanele prezidențiale ale Slovaciei care, conform scenariului, a venit să transporte răniții la spitalele europene, dar și să evacueze cetățeni străini spre țările lor.

În timp ce salvatorii primeau misiuni, „răniții” erau și ei pregătiți să semene cât mai bine cu victimele unui dezastru. Sutelor de voluntari le-au fost “construite” plăgi, fracturi și răni, ca totul să semene cât mai bine cu realitatea. Specialiștii au folosit latex, ceară și plută, ca să redea oasele și țesutul uman, și mult colorant roșu.

Conform scenariului, în a treia zi după marele seism de 7,5, în București numărul morților depășește 3900, iar cel al răniților, la peste 7 mii. Sunt 2.300 de dispăruți. Cinci spitale au fost distruse și aproape 45 de mii de oameni au rămas fără adăpost. Sinistrații au fost transferați în taberele special amenajate în localităţile Voluntari şi Afumaţi, din judeţul Ilfov, în cele operaţionalizate pe Arena Naţională din Bucureşti şi în spaţiile de evacuare puse la dispoziţie de autorităţile locale.

Coordonarea medicală şi pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, judeţul Ilfov.

ACTUALIZARE În continuarea exerciţiului SEISM 2018 a fost declanşat exerciţiul EU ModEX, axat pe coordonarea şi colaborarea modulelor medicale.

Este cel mai amplu şi cel mai complex exerciţiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori şi participanţi din 26 de state, membre UE, dar şi ţări care nu sunt parte a Uniunii Europene: Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, anunță

ACTUALIZARE Conform scenariului, și astăzi s-a produs o nouă replică a cutremurului major de sâmbătă. Seismul de luni a avut magnitudinea de 5,8 pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 136 de kilometri. Iar Bucureștiul ar fi cel mai afectat oraș.

ACTUALIZARE O echipă din Slovacia a ajuns în România pentru a oferi sprijin autorităților române în cadrul exercițiului Seism 2018.

La Baza militară aeriana 90 din Otopeni a sosit echipa Slovaciei care va asigura evacuarea aeromedicală a victimelor, potrivit scenariului. Aeronava este prevăzută cu dotări complexe, care permit cazarea temporara a victimelor, pana in momentul în care se decide decolarea în vederea evacuării.

ACTUALIZARE  Raed Arafat a explicat, într-o conferință de presă, că prin acest exercițiu se testează capacitatea maximă a sistemului. Este foarte important să se înțeleagă că, în acest exercițiu, încercăm să verificăm niște lucruri la nivel de limita maximă de posibilitate de acțiune, a declarat Raed Arafat. Nu am folosit sistemul RO-ALERT pentru a nu presa foarte mult populaţia, a mai menționat șeful DSU.

ACTUALIZARE Salvatorii au trecut de la scenariu la viața reală, după ce unul dintre participanții la exercițiu s-a îmbolnăvit de varicelă. Spitalul de nivel 1 al SMURD situat în spatele Academiei Românie a fost închis timp de cteva ore pentru dezinfecţie.

ACTUALIZARE. A fost instalat și operaţionalizat spitalul mobil norvegian din cadrul site-ului de la Academia de Poliție.

(w460) Exercițiu

_____________________________________

A fost încă o noapte grea pentru pompieri, medici, voluntari și autorități, care au ridicat o tabără de sinistrați la Arena Naţională. Conform scenariului, aproximativ 40 de mii de oameni au rămas fără case în urma seismului cu magnitudinea 7,5 pe scara Richter care a zguduit sâmbătă România.

În jurul Arenei Naționale au fost montate 60 de corturi din material cauciucat, pentru adăpostirea sinistraților.

În fiecare  dintre corturi, sunt cazați câte 8 sinistrați. Dorm pe paturi pliante, au și saci de dormit iar în interior exista și un aparat de aer condiționat. Lângă ele, există și acest cort care a fost transformat în sala de mese.

Popa Nicolae, colonel, IGSU: Tabăra are o capacitate de 6 sute de persoane, în exterior și 250 de persoane în interior. Este compusă din mai multe zone: administrativă, de cazare, administrativ-gospodărească pentru masă, probleme de igienă și sanitare

500 de angajați ai primăriei și 600 de voluntari au muncit pentru amenajarea spațiului din interiorul Arenei Naționale.

În stadion pot fi cazați temporar 20 de mii de sinistrați. Au fost montate paturi și în parcarea din subsol.

Fiecare persoană din tabără este identificată, evaluată medical, social și primește un bon de cazare și unul de masă. La exercițiu au mai participat psihologi și preoți.

Scenariul exercițiului de simulare SEISM 2018

În cadrul exercițiului de simulare a unui cutremur major, produs în România, luni dimineață se înregistrează, potrivit scenariului, peste 3000 de persoane decedate, 5200 de persoane rănite, peste 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. 565 de oameni au fost salvați în cursul nopții, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4700 sunt dispărute.

De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4200 de clădiri (420 distruse total, 1420 distruse parțial și 2.400 improprii pentru locuit).

Tot potrivit scenariului, 5 spitale din București au fost distruse de cutremur, 22 de unități spitalicești au fost distruse parțial, iar 8 au fost avariate dar au rămas funcționale.

Pe parcursul nopții de duminică spre luni, 133 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în tabăra de sinistrați instalată în zona localității Voluntari, județul Ilfov.

La acest moment sunt funcționale două tabere de sinistrați (Afumați și Voluntari, județul Ilfov) și se lucrează pentru operaționalizarea celor trei tabere de la Arena Națională din București. Capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30.000 de persoane.

De asemenea, azi-noapte, aeronavele IGAv și MApN care au efectuat evacuări medicale către Mureș și Craiova s-au întors în București.

În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenție în situații de urgență vor desfășura activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care vor fi introduse, inopinat, în exercițiu. Pentru moment sunt active spitalele mobile din Israel și al Armatei Române, instalate în zona bazei militare 70.

Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, județul Ilfov, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.

SEISM 2018. Exercițiul de simulare a intervenției după un cutremur major – ziua a doua. Raed Arafat: Întârzieri de reacţii nu au fost. Au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs, care s-au rezolvat foarte bine

SEISM 2018, cel mai mare exercițiu de simulare a intervenției după un cutremur de magnitudine 7,5, prima zi. Raed Arafat: Faptul că facem un exercițiu nu înseamnă că mâine va fi cutremur

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă