Exercițiul de simulare SEISM 2018, la final. Raed Arafat: Exercițiul a fost o investiție în viitor, o investiție în pregătire. Suntem mai bine pregătiți acum

17 octombrie 2018, 15:15

Traficul din ce în ce mai aglomerat din orașele mari împiedică deplasarea pompierilor și a ambulanțelor.

În plus, starea infrastructurii la nivel naţional poate provoca întârzieri semnificative atunci când este nevoie de transferul de forțe suplimentare între diverse zone ale ţării.

Toate problemele s-au evidenţiat la exerciţiul SEISM 2018.

Exercițiul a presupus și estimarea rezistenției seismice a unor construcții.

Persoanele rămase fără acoperiș ar urma să fie adăpostite în spații special amenajate.

Dacă fluxul de sinistraţi va fi mare, statul ar putea rechiziționa unele clădiri, cum ar fi școlile și liceele sau mall-urile.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a reclamat şi problemele birocratice, existenţa prea multor comisii care trebuie să se întrunească pentru luarea unor decizii.

Concluzia: se impun simplificări ale legislaţiei.

Raportul privind rezultatele exercițiului care s-a desfășurat și sub monitorizarea experților NATO și ai celor din structurile de specialitate din UE va fi redactat în detaliu în următoarele 2-3 săptămâni.

_________________________________________________________

Exercițiul SEISM 2018 a ajuns la final. Au fost zile pline de provocări pentru medici, personal militar, pompieri si autorităţi. La aceştia se adaugă sutele de voluntari. Scenariile au pus la încercare abilităţile şi viteza de reacţie în situaţii limită.

În ultima zi a exercițiului, Raed Arafat a făcut un bilant al celor 5 zile în care mii de angajati ai instituțiilor statului au fost implicați în această simulare de intervenție.

Lucrurile nu au fost perfecte, însă şeful Departamentului pentru Situații de Urgență este de părere că lucrurile s-au îmbunătățit mult față de exercițiul din 2016, iar oamenii sunt mult mai bine pregătiți în cazul unei catastrofe. Nu doar la capitolul birocratie trebuie să lucrăm pe viitor, ci sunt și alte puncte pe care le putem învăța, a spus Raed Arafat.

„Am participat la cel mai complex și poate cel mai de amploare exercițiu făcut în ultimii ani pe plan european. […] Exercițiul a fost jucat real, a fost în timp real. […] Exercițiul a fost o investiție în viitor, o investiție în pregătire”, a arătat Raed Arafat, secretar de stat MAI, la finalul simulării.

Arafat a precizat că, pentru prima dată, în cadrul acestui exercițiu s-au făcut evacuări medicale reale, cu avioane venite din alte state, pe lângă implicarea forțelor aeriene române.

„Ne cerem scuze populației pentru că am deranjat în perioada asta, și știm acest lucru, dar, în același timp, să fie bucuroși că suntem un pic mai bine pregătiți ca înaintea exercițiului”, a mai spus Arafat.

Autorităţile din România au simulat producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade, urmat de replici. Oraşul cel mai afectat, potrivit scenariului, a fost Bucureştiul, aici fiind concentrate forţe din toate judeţele ţării, dar şi din străinătate. Potrivit scenariului, mii de persoane au decedat si, de asemenea, mii de oameni au fost răniţi. Aproximativ 50 de mii de persoane au rămas fără adăpost. Arena Națională a devenit tabără pentru sinistraţi. Acolo au fost instalate 10 mii de paturi de campanie.

Ultima simulare a avut loc azi noapte, când, potrivit scenariului, o aripă a spitalul Malaxa din Capitală a fost evacuată de urgență din cauza unui incendiu puternic.

După cele cinci zile de exercițiu și misiuni contracronometru, autorităţile au tras și primele concluzii.

Raed Arafat spune că ar trebui modificată legislaţia de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Exerciţiul SEISM 2018 a scos la iveală hibe majore ale sistemului. Secretarul de stat Raed Arafat a recunoscut că una dintre piedicile pentru luarea unor decizii rapide este modul greoi de intervenţie. La aceasta se adaugă şi fuga de responsabilitate. Concluziile vor fi gata în aproximativ o lună.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor a apreciat, duminică, că exerciţiul „Seism 2018″ este un exemplu de solidaritate, precizând că este şi un bun antrenament pentru posibile dezastre viitoare. Acesta a lăudat modul în care s-a desfășurat exercițiul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite