Exercițiu la nivel național. În perioada 18-21 aprilie vor fi puse în funcțiune sirene care alarmează populația în caz de pericol

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va desfășura săptămâna viitoare un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017. Astfel, în perioada 18-21 aprilie, în localități din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice, anunță IGSU. Toate detaliile, AICI.

13 Aprilie 2017, 18:55 (actualizat 13 Aprilie 2017, 22:14) Știrile TVR |
Sirenele Capitalei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sirenele din Capitală vor fi testate săptămâna viitoare. Sunt 400, însă acoperă mai puțin de jumătate din suprafața Bucureștiului. Testul va fi coordonat de autoritățile care gestionează situații de urgență, precum accidente de proporții sau cutremure.

Una dintre cele 400 de sirene din Capitală care dau alarma în caz de pericol iminent se află chiar pe barajul lacul Morii. În cazul ruperii barajului Lacul Morii, unda de viitură s-ar propaga în București până în cartierul Vitan. 340 de străzi ar fi inundate, potrivit unui studiu de acum 30 de ani. Un sistem de alarmare acustică este absolut necesar în astfel de situații. Însă în București sunt doar 400 de sirene, care acoperă mai puțin de jumătate din suprafața Capitalei. Sunt vizate, în primul rând, zonele cu activități care presupun riscuri tehnologice sau radiologice.

(w500) Exercițiu

În toată țara sunt amplasate 7.000 de sirene care alarmează populația în caz de pericol. Săptămâna viitoare, timp de mai multe zile, dispozitivele din Capitală și din alte orașe vor fi testate, printr-un amplu exercițiu național. Autoritatile care gestionează situațiile de urgență recomandă locuitorilor să-și păstreze calmul cât timp va dura acțiunea.

Potrivit IGSU, simulările vor începe marți, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. "În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație."

Inspectoratul pentru Situații de Urgență face apel la calm:  "Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”."

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 17°C
IASI 26°C 16°C
CLUJ 23°C 17°C
CONSTANTA 24°C 17°C
CRAIOVA 29°C 18°C
BRASOV 26°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI