Au sunat din nou sirenele în toată ţara. Dimineaţă a avut loc încă un exerciţiu de alarmare, dar rezultatele au fost aceleaşi ca în aprilie - multe sisteme nu au funcţionat. Motivul: sunt stricate sau vechi şi neîntreţinute. În caz de dezastru, oamenii au mai multe şanse să fie avertizaţi de... clopotele bisericilor.
ACTUALIZARE Din totalul celor 77 de sirene centralizate, cu acționare automatizată, care aparțin Primăriei Municipiului București și primăriilor de sector, doar 51 sunt funcționale, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF). Unele dintre sirenele centralizate, cu acționare automatizată de la ISUBIF, care la precedentul exercițiu au funcționat, nu au putut fi acționate din motive tehnice, care urmează a fi stabilite de proprietarii acestora.
Când auziți sirena și sunteți într-o situație reală, înseamnă că sunteți în pericol. Ar trebui sa părăsiți în grabă locuința și să vă adăpostiți în subsoluri sau în adăposturi de protecție civilă.
În primăvară, pompierii au mai făcut un astfel de exercițiu, însă rezultatele nu au fost deloc pe măsura așteptărilor. Multe sirene nu s-au auzit suficient de tare sau nu au funcționat deloc.
Astfel de exerciţii vor avea loc în prima zi de miercuri din fiecare lună.