Exercițiile militare chineze continuă în apropiere de Taiwan. Nancy Pelosi: Nu vom permite izolarea Taiwanului. China nu ne face nouă programul deplasărilor

5 august 2022, 13:11

Mai multe avione de luptă și nave chineze au încălcat astăzi linia mediană a strâmtorii Taiwan, în a doua zi a celor mai ample exerciții militare desfășurate în jurul insulei. Asta, după ce ieri mai multe rachete balistice au fost trase peste capitala Taipei. Președintele taiwanez a dat asigurări că armata sa este gata oricând să se apere și a cerut comunității internaționale să sprijine Taiwanul.

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a SUA insistă că vizita sa la Taipei nu a avut ca scop schimbarea statutului insulei.

Nancy Pelosi: „Am mai avut vizite la nivel înalt, au fost senatori în primăvară, o delegaţie bipartizană, iar asemenea vizite vor continua, nu le vom permite să izoleze Taiwan. China nu ne face nouă programul deplasărilor.”

Și secretarul de stat Anthony Blinken aflat în Cambogia la summitul regional ASEAN afirmă că acțiunile Chinei sunt o provocarea flagrantă prin care vrea să intimideze. Declarații care au înfuriat Beijingul. Mai mulți ambasadori europeni, dar și reprezentanții Japoniei și ai altor state G7, au fost convocați pentru explicații după ce au criticat exercițiile militare chineze. Acestea au devenit deja atracție turistică și tot mai mulți oameni le urmăresc de pe malurile Chinei.

„Ca cetăţean chinez sper că ne vom uni cu Taiwan. Ar fi grozav dacă ar dori să o facă paşnic, altfel, cred că ţara mea are capacitatea militară să o ia cu forţa.”

Un scenariu la care nu vrea să se gândească nimeni. Ministerul apărării de la Taipei a transmis din nou un mesaj în care afirmă clar: nu căutam escaladarea tensiunilor și nici să ripostăm împotriva cuiva. Exercițiile militare chineze sunt programate să continue până duminică.

VEZI ȘI:

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată

Analiză The Economist: Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată