Exerciții de război la granița ruso-ucraineană. Rușii, preocupați de sprijinul britanic pentru România

11 februarie 2022, 20:37

Exercițiile comune Rusia Belarus, calificate de NATO drept cea mai mare desfășurare de forțe în Belarus de la Războiul Rece, vor dura până pe 20 februarie. Sunt 30.000 de militari, trupe speciale, sisteme de apărare antiaeriană S-400 și avioane de lupta Su-25.

Și Ucraina desfășoară, în oglindă, exerciții militare cu drone și rachete antitanc furnizate de parteneri străini.

Președintele Joe Biden a spus din nou că nu va trimite soldați în Ucraina, pentru că, cităm, „acest lucru ar putea declanșa un război mondial” și a lansat un avertisment.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: Cetățenii americani ar trebui să plece, ar trebui să plece acum. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită și lucrurile ar putea să scape rapid de sub control.

Moscova a invocat o gafă geografică a șefei diplomației britanice, ca dovadă că Occidentul nu înțelege conflictul din Ucraina. Potrivit unor surse citate de cotidianul Kommersant, Serghei Lavrov a întrebat-o dacă recunoaște suveranitatea Rusiei asupra regiunilor Rostov şi Voronej. Ea a spus că nu recunoaște, fiind corectată de ambasadorul britanic la Moscova, întrucât regiunile se află în sudul Rusiei. Este propagandă rusă clasică, susține Londra. La aceeași întâlnire, ministrul rus de externe a evocat și România.

SERGEI LAVROV, ministrul rus de externe: Am explicat în mod special cã trupele noastre, remarcate de doamna ministru ca fiind preocupante pentru Londra, sunt situate pe teritoriul nostru. În contrast cu sute de mii de soldați britanici aflați în Țãrile Baltice. Și premierul Johnson a spus că au nevoie să trimită mai mulți în România și Bulgaria.

Kremlinul a venit cu explicații legate de masa lungă la care au avut discuții liderii rus și francez, subiect de glume în mediul virtual. S-a spus că Emmanuel Macron a fost ţinut la distanţă de Vladimir Putin pentru că a refuzat să se supună unui test PCR efectuat de o echipă de medici ruși. Spre deosebire de discuțiile liderului rus cu omologul din Kazahstan, care s-au desfășurat la o minusculă măsuță albă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite