Exclusivitate. Lupta pentru limba română

Învăţământul în limba maternă pentru românii din Ucraina riscă să dispară. Deşi este a treia minoritate etnică, românii învaţă acum doar în şcoli mixte. Toate şcolile şi grădiniţile cu predare în limba română din Cernăuţi au fost transformate. Interdicţia, ce înseamnă practic o deznaţionalizare totală, va  începe din 2023. Atunci intră în vigoare nouă lege a educaţiei, conform căreia toate materiile în şcoli vor fi predate în limba ucraineană. La Odesa, profesorii de Limba română sunt obligaţi să predea aşa zisa limbă moldovenească, exact ca în perioada sovietică.  Urmăriţi, în exclusivitate, un reportaj realizat de TVR Moldova.

01 Decembrie 2019, 10:25 (actualizat 01 Decembrie 2019, 11:06) Știrile TVR |
Lupta pentru limba română
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia. Trei regiuni unde trăiesc cele mai mari comunităţi de români din Ucraina. Aproape jumătate de milion de etnici români sunt înregistraţi oficial în Ucraina dar conducerea statului nu mai ţine cont de dreptul constituţional la studii în limba maternă pentru minorităţi. Aşa că toate şcolile şi grădiniţele au fost transformate în instituţii de învăţământ mixte. Românii din Cernăuţi spun că asistă la o deznaţionalizare mai agresivă decât în perioada sovietică.

Aceleaşi probleme sunt şi în Odesa. Acolo se impune moldovenismul, exact ca în vremurile sovietice.

Specialiştii susţin că, în acest mod, autorităţile vor să întărească sentimentul naţionalist ucrainean. Preţul este însă prea mare - se elimină dreptul minorităţilor române la studii în limba maternă.

Deşi românii cer respectarea dreptului constituţional la studiu în limba maternă, aceste acţiuni sunt catalogate drept separatiste de către autorităţile ucrainene. Anul trecut, oamenii legii au făcut percheziţii la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți. Angajaţii erau suspectaţi de incitare la separatism. Poliţiştii au luat de la sediul ICR hărți ale României interbelice și materiale dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la unire.

Toate aceste probleme au fost teme de discuţie în cadrul unei conferinţe ştiinţifice internaţionale organizate la Cernăuţi. Specialiştii nu vor rămâne indiferenţi şi spun că vor cere sprijin Organizaţiilor Internaţionale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI