EXCLUSIVITATE Viața la minus 40 de grade. O echipă TVR i-a vizitat pe locuitorii tundrei polare din nordul Rusiei

Dacă joi v-am prezentat renii, care sunt veneraţi de popoarele băştinaşe din tundra polară, astăzi vă invităm să vedeţi cum trăiesc oamenii în condiţii aspre, printre zăpezi şi geruri de minus 40 de grade. Echipa TVR din Rusia a ajuns la Cercul polar şi vă împărtăşeşte din viaţa cotidiană a etnicilor de acolo.

14 Decembrie 2018, 23:18 (actualizat 30 Aprilie 2019, 16:38) |
Viața la minus 40 de grade
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Chiar daca afară sunt minus 40 de grade, în interiorul adăpostului  căptușit cu blănuri de reni este cald și confortabil.

Evdochia Yezikovna  este de etnie mansi - un popor din nordul  arctic al Rusiei. Ea nu își poate închipui viața fără tundra polară.

"Oamenii noştri au acest mod de viaţă în sânge. E genetic. Ei simt că sunt vânători, pescari sau crescători de reni. Un bărbat fără sanie e ca şi cum nu ar avea mâini", spune Evdochia.

Iarna, femeile se ocupă de gospodărie și pregătesc mâncare bărbaților, plecați cu renii la păscut.

Hainele lor îți încântă privirea prin varietatea de culori, dar sunt și practice - țin de cald pe timp de ger.

Liviu Iurea, correspondent TVR: "În tundra polară sunt încă multe familii de  hansi, de nentsi sau de  mansi, care preferă să trăiască izolat. Ei pot supraviețui doar datorită renului, care le oferă și hrană, și adăpost".

Populația de reni din regiunea arctică s-a diminuat din cauza încălzirii globale. În regiunea Yamalo Nenetsk au mai rămas doar aproximativ 700 de mii de capete.

Am observat că majoritatea renilor aveau o parte din coarne tăiate.

Vasilii, etnic hansi: "Coarnele mari din faţă îl ajută pe ren să scormonească în zăpadă, dar îl şi împiedică. Nu poate apuca hrana.  De aceea le tăiem, ca să poată mânca".

Crescătorii de reni duc un mod de viață nomad. Proviziile și le fac încă din  timpul verii, culegând fructe bogate în vitamine.

Carnea și peștele sunt bogate în minerale și vitamine, o sursă vitală de energie, mai ales pentru cei care trăiesc în condiții aspre.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI