EXCLUSIVITATE Viața la minus 40 de grade. O echipă TVR i-a vizitat pe locuitorii tundrei polare din nordul Rusiei

14 decembrie 2018, 23:18

Chiar daca afară sunt minus 40 de grade, în interiorul adăpostului  căptușit cu blănuri de reni este cald și confortabil.

Evdochia Yezikovna  este de etnie mansi – un popor din nordul  arctic al Rusiei. Ea nu își poate închipui viața fără tundra polară.

„Oamenii noştri au acest mod de viaţă în sânge. E genetic. Ei simt că sunt vânători, pescari sau crescători de reni. Un bărbat fără sanie e ca şi cum nu ar avea mâini”, spune Evdochia.

Iarna, femeile se ocupă de gospodărie și pregătesc mâncare bărbaților, plecați cu renii la păscut.

Hainele lor îți încântă privirea prin varietatea de culori, dar sunt și practice – țin de cald pe timp de ger.

Liviu Iurea, correspondent TVR: „În tundra polară sunt încă multe familii de  hansi, de nentsi sau de  mansi, care preferă să trăiască izolat. Ei pot supraviețui doar datorită renului, care le oferă și hrană, și adăpost„.

Populația de reni din regiunea arctică s-a diminuat din cauza încălzirii globale. În regiunea Yamalo Nenetsk au mai rămas doar aproximativ 700 de mii de capete.

Am observat că majoritatea renilor aveau o parte din coarne tăiate.

Vasilii, etnic hansi: „Coarnele mari din faţă îl ajută pe ren să scormonească în zăpadă, dar îl şi împiedică. Nu poate apuca hrana.  De aceea le tăiem, ca să poată mânca”.

Crescătorii de reni duc un mod de viață nomad. Proviziile și le fac încă din  timpul verii, culegând fructe bogate în vitamine.

Carnea și peștele sunt bogate în minerale și vitamine, o sursă vitală de energie, mai ales pentru cei care trăiesc în condiții aspre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite