EXCLUSIVITATE Ucrainenii stau cu sufletul la gură în așteptarea mișcărilor Rusiei. Locuitorii din Doneţk sunt pregătiţi pentru o invazie. Preot: În 2014 am văzut cum sunt împuşcate 30 de persoane

Există un loc în sud-estul Ucrainei în care tensiunile au urcat în ulimele săptămâni la cote nemaiîntâlnite de la încheierea Războiului Rece. Oamenii din regiunea Doneţk sunt deja pregătiţi pentru o invazie a Rusiei, iar guvernatorul zonei recunoaşte că pericolul este real, iar serviciile specializate sunt pregătite să ţină piept unui atac. Trimişii speciali ai TVR în Ucraina, Vlad Ungar și Relu Calotă, au stat de vorbă cu localnicii şi cu autorităţile. Un reportaj realizat în cel mai fierbinte punct al planetei.

30 Decembrie 2021, 19:44 (actualizat 30 Decembrie 2021, 22:38) Știrile TVR |

Acești militari din Druzhkovka, un oraș aflat la aproximativ 150 de km de granița cu Rusia, se pregătesc pentru ce e mai rău. Sunt gata să plece spre frontieră dacă soldații ruși mobilizați acolo de liderul de la Kremlin vor forța granița.

Zona din sud-estul Ucrainei este cea mai expusă agresiunilor Rusiei, iar în cazul unei ocupații militare ar putea fi primul teritoriu anexat. O recunoaște chiar Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii pentru care ultimele zile au însemnat ședințe la foc continuu pentru ca viețile celor 4 milioane de oameni care trăiesc în Donețk să nu fie puse în pericol.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, Ucraina: "Forțele militare ale Ucrainei se pregătesc de 8 ani pentru o posibilă invazie a Federației Ruse. Acest pericol a crescut. În acest moment, toate serviciile specializate ale Ucrainei sunt bine informate și pregătite pentru a ține piept agresiunii militare a Federației Ruse".

Amintirile de la confruntările violente cu separatiștii din 2014 sunt încă vii pentru părintele Dionisie, care a privit atunci moartea în ochi, dar s-a salvat și a avut puterea să meargă mai departe. Știe însă cât de mare e pericolul de la graniță.

Dionisie, preot în regiunea Donețk, Ucraina: "Pe parcursul a trei zile cât am stat aici, am văzut cum sunt împuşcate 30 de persoane şi nu ştiu dacă toate au fost ucise, pentru că cei care erau încă vii erau puşi în nişte maşini şi duşi undeva. Ştiu toate acestea deoarece chiar aici era camera mea şi puteam să văd tot ce se întâmplă aici, în acest teritoriu".

Vlad Ungar, jurnalist TVR: "Este practic regiunea cea mai expusă agresiunilor Rusiei și trebuie să recunosc, am simțit asta în momentul în care am ieșit pe stradă, suntem pe o stradă dintr-o mică localitate din această regiune Donețk, iar oamenii îmi spuneau că viața lor s-a schimbat extrem de mult în ultimele două săptămâni".

Larisa, spre exemplu, are puțin peste 40 de ani și este șomeră. Își dorește ca țara ei să își stabilească singură soarta.

Cu toate încercările istoriei, oamenii din sud-estul Ucrainei au învățat încă din 2014 că pericolul unei ocupații nu va dispărea și că tot ce pot face e să fie pregătiți pentru următoarea mișcare a Rusiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI