EXCLUSIVITATE Speranță de Crăciun printre alarme și bombe. „Suntem ucraineni, nu ne temem de nimic. Am obosit să ne fie teamă de ruşi”

5 ianuarie 2023, 19:49

Câteva acorduri de chitara și un brad luminat în culorile drapelului Ucrainei. Sunt puținele lucruri care anunță acum în Kiev că urmează Crăciunul pe stil vechi. Puțini sunt și cei care vin acum în centrul orașului, nu demult plin de strălucire.

Lângă bradul împodobit cu îngeri și porumbei ai păcii am întâlnit-o pe Olexandra. A rămas în Ucraina deși putea să plece când a început războiul. Este primul an în care nu va sărbători Crăciunul pe 7 ianuarie.

Olexandra, locuitoare din Kiev: „Familia mea şi multe alte familii pe care le cunosc, vrem să nu mai avem nimic de-a face cu Crăciunul rusesc. Nu mai au nimic sfânt în celebrarea Crăciunului lor pe 7 ianuarie. Sunt foarte bucuroasă că tradiţia revine pentru că 24 şi 25 decembrie sunt datele potrivite pentru sărbătorirea Crăciunului.”

Și Olia va sărbători următorul Crăciun pe 25 decembrie. Acum însă va păstra tradiția din ultimii ani, pentru că pe 7 ianuarie este și ziua bunicului ei. Speră să fie și ultimele sărbători petrecute în război.

Olia, locuitoare din Kiev: „Este greu, dar pentru mine este drăguţ. Sărbătorile nu sunt despre extravaganţă, înseamnă că e timpul să fii cu familia. Vrem să fim ca toată Europa şi cred că nu are sens să sărbătorim Crăciunul pe 7 ianuarie, cum face Rusia.”

Anul acesta, Crăciunul este diferit și pentru Bohgdan. Când a început războiul, familia băiatului de 16 ani s-a refugiat în Spania. Acum s-au întors pentru un ultim Crăciun pe stil vechi.

Bohdan:Este puţin periculos să sărbătorim, dar avem încredere în Forţele noastre aeriene şi în sistemele noastre şi ştim că ne putem bucura în pace şi linişte fără nicio explozie. Crăciunul acesta îl vom sărbători în apartamentul nostru, cu mâncare tradiţională, şi ne vom bucura de tot. Ne vom bucura că putem să sărbătorim încă o dată, mulţumită armatei noastre (n. red. Forţele Armate Ucrainene).

Alexandru Costache, trimisul special al TVR în Ucraina: „Bradul de Crăciun din Piața Sofia este totodată și bradul invincibilității ucrainenilor. Nu este foarte înalt, însă este frumos și aduce lumină și speranță în inimile oamenilor în aceste vremuri cumplite de război.”

Când nu sună alarmele aeriente, în Kiev se aud colindele.

Sofia este unul dintre copiii războiului. Micuța s-a născut în ziua în care Crimeea era ocupată de ruși, în urmă cu 8 ani.

Sărbătorile de anul acesta nu sunt lipsite de pericol. Mulți ucraineni se tem de un atac al rușilor, însă nu-și pierd optimismul.

Tania, locuitoare din Kiev: Suntem ucraineni, nu ne temem de nimic. Am obosit să ne fie teamă de ruşi.

Ucrainenii au o singură dorință, pe care o știe deja și cel mai așteptat Moş al sărbătorilor de iarnă.

– Ce daruri le va aduce Moş Nicolae copiilor, anul acesta?

– Libertate şi un cer liniştit.

Olexandra, locuitoare din Kiev: „Se va termina, totul are un sfârşit. Suntem mult mai puternici decât cred ei (n.red. ruşii) că sunt. Noi, întreaga lume, europenii, ucrainenii suntem uniţi, suntem mai puternici decât oricine altcineva şi asta trebuie să arătăm şi să demonstrăm. Asta înseamnă victoria Ucrainei! Salutările mele tuturor românilor. Ştiu că România ne-a ajutat extraordinar de mult de la începutul războiului şi MULŢUMESC ROMÂNIA”!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei

Danemarca își donează toată artileria Ucrainei. Cum a fost pregătită această mutare