CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA

Exclusivitate-Spania: Românii, angajați de bază în industria fructelor. O corespondență de la Oana Dobrescu

Sezonierii români din Spania sunt în plină campanie de cules, sortare și ambalare a fructelor. Anul acesta, producția a fost mai slabă și forța de muncă mai puțină. Însă producătorii spanioli spun că este în continuare de lucru pentru că urmează sezonul strugurilor și al legumelor de toamnă. În ce condiții lucrează muncitorii români și cum au trecut de pandemie aflăm dintr-un reportaj în exclusivitate, realizat de Oana Dobrescu.

29 Iunie 2021, 22:05 (actualizat 29 Iunie 2021, 22:07) |

De 14 ani, Cristina Mihalache vine special în Catalonia pentru sezonul de fructe. Este șefă de echipă și îi învață pe muncitorii din fabrică ce au de făcut. Cel mai greu i-a fost în pandemie.

Jumătate din muncitorii din fabrică sunt români. Sortează piersici, nectarine și cireșe.

Înainte de a ieși pe poarta fabricii pentru a ajunge în supermarket, cireșele sunt spălate, scanate și clasificate pe culoare și dimensiuni.

Cei care aleg cireșe lucrează într-o cameră frigorifică pentru nu altera fructele.​ Cireșele sunt curățate în bazine cu apă sub presiune, iar sortarea se face în mai multe etape. Doar cele care trec controlul de calitate ajung să fie ambalate în cutii.

Patronul fabricii este catalan, dar a învățat românește printre angajații săi.

În Catalonia, muncitori sezonieri sunt 35 -40 de mii de persoane, dintre care sigur aproape 20 de mii sunt din România. E un moment bun pentru că pandemia pleacă, majoritatea muncitorilor sunt vaccinați.

Catalonia produce anual 600 de tone de piersici și nectarine. Anul acesta însă producția a fost mai mică cu 30 la sută din cauza înghețului din primăvară, iar prețurile s-au dublat.

Kilogramul de nectarine, direct de la producător, este 70 de cenți, iar cireșele ies din fabrică la 1 euro și 80 de cenți pe kilogram.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI