EXCLUSIVITATE S-au vindecat de coronavirus și acum salvează alți pacienți donând plasmă. „Dacă stăm acasă (…) și de restul lumii nu ne mai interesează, atunci care-i rostul?”

16 august 2020, 20:59

Adnana Simon este de 18 ani asistentă medicală la Serviciul Judeţean Timiş.

De la începutul pandemiei a fost pe baricade, iar în aprilie a trecut prin momente dificile: la 43 de ani, a devenit și ea pacient infectat cu COVID-19.

Și colegul ei, Cornel Marcu, ambulanţier în Timiş de doi ani, a trecut prin aceeaşi încercare. El s-a simţit rău la jumătatea lunii aprilie şi testul a arătat că este infectat.

Adnana Simon şi Cornel Marcu au ales acum să doneze plasmă. Ştiu cât de importantă este această terapie pentru cei care, infectaţi cu noul coronavirus, sunt în stare critică, la terapie intensivă.

În județul Timiș au donat deja plasmă în jur de 20 de persoane.

Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” au reușit să salveze 5 vieți datorită tratamentului miraculos.

Ar mai fi avut nevoie de plasmă și pentru alți pacienți, dar, în ciuda apelurilor publice, nu au mai fost donatori.

Tratamentul le-ar fi de folos şi pacienților care nu au nevoie de terapie intensivă.

Potrivit specialiștilor, cei care vor să doneze plasmă trebuie să o facă în primele luni de la vindecare, deoarece anticorpii sunt viabili pe termen limitat.

De la începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a simplificat procedurile pentru donatori. Persoana care s-a vindecat de COVID-19 nu mai trebuie să fi fost internată în spital și nu are nevoie de două teste negative.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite