EXCLUSIVITATE România devine prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE

România devine prima țară din uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut în această seară de președinta Comisiei Europene, în exclusivitate pentru TVR. Prima tranșă de ventilatoare a fost deja contractată și urmează să ajungă în țara noastră.

06 Aprilie 2020, 23:43 (actualizat 07 Aprilie 2020, 00:05) Știrile TVR |

Lucian Pîrvoiu, jurnalist TVR: "Uniunea Europeană a fost criticată pentru lentoarea cu care a răspuns acestei imense crize sanitare şi pentru lipsa de solidaritate dintre ţările membre. Cum răspundeţi tuturor acestor acuzaţii?"

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "E o criză fără precedent. Şi loveşte fiecare ţară din UE, dar mai cu seamă Italia şi Spania. Suferim alături de ei şi le oferim tot sprijinul posibil, deşi, aşa cum aţi mentionat, refelxul iniţial al unor guverne a fost să se închidă în problemele lor. Acum lucrurile s-au îmbunătăţit, ne coordonăm mult mai bine. Sunt fericită să aflu că România trimite în Italia o echipă de 11 doctori şi 6 asistente să ajute la tratarea pacienţilor bolnavi de covid. Cred că aceasta e solidaritatea: SOLIDARITATEA EUROPEANĂ (în limba română, n.red)."

Lucian Pîrvoiu, jurnalist TVR: "Comisia a rezolvat problemele urgente si provocările economice, însă avem în continuare problema lipsei materialelor medicale, pe care foarte multe ţări membre o resimt. Cum intenţionează Comisia să rezolve această problemă."

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în ţările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră şi recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima ţară europeană să cumpere şi să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia."

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI