EXCLUSIVITATE Români de succes în Spania. "Sunt o parte importantă a patrimoniului Orchestrei Simfonice Bilbao și suntem foarte îndatorați culturii române și contribuției aduse muzicii în Pais Vasco"

În Pais Vasco, una dintre cele mai mici comunități autonome din Spania, există cea mai mare densitate de români. Mulți dintre ei lucrează în construcții, șantiere navale, agricultură. Sunt și tineri la a doua generație care excelează în artă, cercetare sau gastronomie. Printre cei mai apreciați sunt muzicienii români care au contribuit la prestigiul Orchestrei Simfonice din Bilbao încă din anii '80. Un reportaj de Oana Dobrescu.

10 Aprilie 2022, 22:38 Știrile TVR |
Români de succes peste tot în Spania
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Magdalena a studiat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și de 12 ani este cercetător la Centrul de Matematici aplicate din Țara Bascilor. A renunțat la o carieră în America pentru Bilbao.

Magdalena Strugaru, cercetător: "Nu este greu să te acomodezi aici. Clima, geografia, cultura, arta, gastronomia, toate te invită". Teii din Bilbao îi alină dorul de casă.

În jur de 100 de mii de români sunt stabiliți în Nord. Consulatul din Bilbao acoperă cea mai extinsă zonă a Spaniei.

Marian Popescu, consul general al României la Bilbao: "Avem foarte mulți români în partea de nord care excelează în foarte multe domenii de activitate, cum ar fi cultură, educație, sport".

Ștefan este la a doua generație de muzicieni români, după ce mama sa a venit în '87 în turneu la Bilbao și a rămas aici, alături de mulți aici colegi din Filarmonica George Enescu.

Ștefan Madru, violonist, Orchestra Simfonică Bilbao: "Ambii părinți au fost muzicieni, tata era profesor de muzică la o școală și dirijor de cor. Și acum se văd roadele muncii lor, pentru că din ce în ce mai mulți elevi născuți în Spania cântă extraordinar".

Adriana este violistă și are fetițe gemene care iubesc România. Am găsit-o la repetiții alături de Ara, un alt coleg român.

Adriana Grigoraș, violistă, Orchestra Simfonică Bilbao: "21 de ani în Bilbao plus încă 3 ani la Madrid. Am făcut proba în Santiago de Compostela, am ajuns la final, a câștigat altă româncă, iar la Bilbao am luat postul. Fetele vor să trăiască în România".

Ara Cividian, violist, Orchestra Simfonică Bilbao: "Sunt aici din anul '85, în octombrie '85. M-am adaptat destul de bine, am traversat diferite momente ale orchestrei".

Erik Nielsen, dirijorul Orchestrei Simfonice Bilbao: "Mulți muzicieni au venit în anii '80-'82 la orchestră și au creat sunetul coardelor în mod special, sunt o parte importantă a patrimoniului orchestrei și suntem foarte îndatorați culturii române și contribuției aduse muzicii în Pais Vasco".

Orchestra Simfonică din Bilbao aniversează anul acesta 100 de ani de existență.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI