EXCLUSIVITATE Reacția medicilor numiți "asasini" de către protestatari: "Este și dureros, și trist, și frustrant". "Redeveniserăm eroi, acum iar suntem criminali. E aberant ce se întâmplă"

"Supereroii" în costume albe din spitale au ajuns la capătul puterilor. Au răbdat multe într-un an de luptă cu pandemia, însă nu se așteptau ca efortul lor să fie contestat atât de brutal în stradă. Medicii, asistentele sau infirmierele le cer oamenilor un pic de liniște. Spun că își fac în continuare datoria, salvează vieți și chiar încearcă să îi înțeleagă și pe cei care îi arată cu degetul. Dar când aceștia ies în stradă și se revoltă zgomotos, în secţiile de terapie intensivă se aud doar sunetele aparatelor.

31 Martie 2021, 22:09 (actualizat 31 Martie 2021, 22:17) Știrile TVR |

În spitale, de un an de zile se duce o luptă pentru fiecare viață.

În spatele costumelor albe au stat încă de la început medici, infirmiere sau asistente - oameni care s-au trezit peste noapte în cea mai istovitoare luptă din viața lor, o luptă de uzură pentru fiecare respirație și pentru fiecare pacient.

Cei mai mulți dintre români îi numeau la începutul pandemiei "eroi în costume albe" și le mulțumeau sincer pentru efortul lor.

Un an mai târziu de la aceste imagini, cu sute de mii de pacienți salvați, personalul medical este la capătul puterilor. Obosiți până dincolo de epuizare, continuă să își respecte jurământul și luptă pentru fiecare viață, chiar dacă acum sunt oameni care i-au dezbrăcat de haina de erou.

Medicii spitalului "Sf. Spiridon" din Iaşi au fost huiduiți seara trecută, chiar înaintea înmormântării unui brancardier decedat în urma complicaţiilor apărute după infecţia cu SARS-CoV-2.

Medicii au fost huiduiți și la Oradea.

"Zilnic, de mai bine de un an, ne străduim să salvăm pe toți cei care intră în această boală teribilă, COVID, și ajungem să fim și înjurați" - Hadrian Borcea, șef UPU SMURD Oradea.

În saloanele Institutului "Matei Balș", poate cel mai încercat spital în perioada pandemiei, medicii și asistentele trăiesc în sunetul trist al aparatelor de monitorizare. Când se schimbă o notă, toată lumea intră în alertă, semn că e ceva în neregulă.

O rutină care se repetă de mii de ori și care înseamnă viață.

Aici eroii luptă și vorbesc cu modestie despre șansa de a salva vieți, chiar dacă există oameni care nesocotesc efortul lor de un an de zile.

"Simt că-i greu, de multe ori simt că nu mai pot, și apoi merg înainte și mai pot un pic. Consider că e efectiv o reacție a lor, pentru că nu mai pot. Eu cred că nimeni nu face rău intenționat", spune un cadru medical.

"Este frustrant, asta normal că este, și dureros, și trist, și frustrant, însă nu știu dacă avem ce face. Noi trebuie în continuare să ne facem treaba", subliniază un altul.

Mădălina Samoilă, jurnalist TVR: "Ne aflăm în Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Matei Balș din Capitală. Aici (...) sunt oameni care așteaptă să fie evaluați, forme severe, forme medii de COVID, ajung cam 200 - 250 de pacienți. Unii dintre ei au și boli cronice. Medicii îi evaluează, iar pe cei care au nevoie de oxigen îi pun în saloane. (...) În momentul în care aceste saloane sunt pline și nu mai sunt locuri nici în spital, e nevoie ca pacienții să fie transferați către alte unități sau să aștepte în ambulanță să primească oxigen".

Și la Spitalul Colentina, ambele secții de terapie intensivă sunt pline.

Dr. Ioana Simion, șef Secție de Terapie Intensivă 2: "Redeveniserăm eroi, acum iar suntem criminali. Este aberant, este aberant ce se întâmplă, este o totală lipsă de respect la adresa noastră și cred că este și inconștiență, pentru că exact oamenii care țipă aceste lucruri probabil sunt cei care vor avea cea mai multă nevoie de noi".

Doar astăzi, potrivit ultimei raportări, s-au înregistrat 129 de decese din cauza COVID-19. La terapie intensivă sunt mai mulți oameni internați decât oricând de la începutul pandemiei, iar medicii se luptă să îi salveze.

"Cu toții suntem oameni în spatele măștilor ăstora".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI