EXCLUSIVITATE Pilot român de F16, instructor de top al NATO. Căpitan comandorul Ramon "Blue" Bălan pregătește studenți din Canada, Norvegia și SUA, la baza americană Sheppard

România folosește avioane de luptă F16 de mai puţin de un deceniu, dar are deja în baza americană Sheppard instructori de top, care au zburat cu acest tip de aeronave. Ei pregătesc în Texas viitorii piloți de vânătoare ai mai multor țări puternice din NATO. TVR este singura televiziune din România care a filmat în baza Sheppard. Un reportaj de Adelin Petrișor și Romeo Stancu.

12 Noiembrie 2023, 19:33 (actualizat 12 Noiembrie 2023, 19:34) Știrile TVR |

În baza Sheppard sunt 5 instructori români care pregătesc studenții din programul NATO pe bireactorul T-38. Unul dintre ei este Ramon "Blue" Bălan, pilot de F-16.

Ramon este comandant de patrulă, are în subordine 6 instructori din SUA, Canada, Belgia și Norvegia.

Cpt. cdor. Ramon "Blue" Bălan, instructor de T-38: "Inițial a fost puțin dificil, pentru că toată lumea se antrenează în limba engleză, a fost puțin dificil, câteodată avem niște probleme de comunicare, dar în general studenții sunt foarte bine pregătiți pentru limba engleză și în special pentru limbaj de aviație. Nu au fost probleme cu studenții."

Căpitan comandorul român pregătește în prezent 9 studenți din Canada, Norvegia și SUA.

Cpt. cdor. Ramon "Blue" Bălan, instructor de T-38: "Aș putea să spun că nu sunt sever, dar încerc să aplic, se numesc 'course training standards' care sunt destul de specifice și încerc să fiu destul de obiectiv cu studenții când e litera cărții și să nu fac diferențieri între studenți."

Lt. Jason Schulz, student: "A fost extraordinar până acum. Programul e deosebit pentru că toţi vin cu experienţe culturale diferite, dar şi cu avioane diferite pilotate. Pot da astfel foarte multe sfaturi, ceea ce e extraordinar pentru studenţi. Sunt multe de învăţat profesional şi nu numai."

Sheppard este una dintre cele mai mari baze ale Forțelor Aeriene ale SUA. Aici, americanii își formează jumătate dintre piloții de vânătoare.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI