EXCLUSIVITATE Pacienți disperați, lăsați fără sprijin de specialitate: "Am nevoie de supraveghere, de îndrumarea unui medic. Nu vreau să ajung la dializă sau... Doamne, fereşte!"

Tot mai mulţi pacienţi cu boli grave ajung la disperare din cauza coronavirusului. Suferinzi de cancer acuză că li s-au refuzat operaţiile programate şi că nu mai găsesc tratamente vitale. Pacienţi operaţi caută în van specialişti care să-i monitorizeze. La spitale, doar urgenţele sunt primite, iar policlinicile sunt închise. Oamenii cer soluţii şi pentru cazurile cronice care pot deveni urgenţe, nu doar pentru COVID.

05 Aprilie 2020, 21:03 (actualizat 05 Aprilie 2020, 21:21) Știrile TVR |
Pacienți disperați, fără ajutor de specialitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pacientă cu insuficienţă renală: "Tot caut cabinete, policlinici. Tot caut medici şi în privat. Nu găsesc. Înţeleg acest COVID, dar şi noi avem nevoie de îngrijiri".

Această pacientă diagnosticată cu insuficienţă renală stadiul 4, operată de 3 ori anul acesta, caută disperată un medic nefrolog care să o ajute. Femeia de 41 de ani a fost internată la spitalul Sf. Ioan din Capitală. Secţia de nefrologie de acolo a fost însă închisă, după confirmarea unui caz de COVID, iar zeci de cadre medicale au intrat în izolare. Şi ambulatoriul este blocat, la fel ca în multe alte spitale.

"Am încercat pe toate căile posibile. Nu ştiu încotro să mă îndrept. Eu am nevoie de supraveghere, de îndrumarea unui medic pentru tratament, pentru alimentaţie. Nu vreau să ajung la dializă sau... Doamne, fereşte!", spune femeia.

Mulţi alţi pacienţi care au nevoie de monitorizare, bolnavi de inimă care riscă infarctul sau cu alte boli grave se simt lăsaţi de izbelişte.

Vasile Barbu preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: "Nu au unde să meargă. La UPU sunt trimişi acasă. Avem situaţii dramatice. Pericolul e să avem decese evitabile foarte multe, complicaţii ale unor afecţiuni care mai târziu pun în pericol viaţa pacienţilor, care creează costuri suplimentare. Este paralizat întreg sistemul de sănătate".

Bolnavii de cancer sunt disperaţi că le întârzie investigaţiile şi tratamentele ce pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Cezar Irimia preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: "Am fost refuzaţi la operaţii planificate. Criza medicamentelor s-a accentuat. Pacienţii care mergeau în alte judeţe la tratament sunt lăsaţi pe dinafară. Chiar sunt lăsaţi să moară, nu din vina medicilor, din vina politicilor proaste".

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Am recomandat şi clinicilor oncologice să evalueze fiecare pacient în parte, medicul curant să facă acest lucru, păstrând legătura cu pacientul, iar în funcţie de acutizarea unei patologii de bază să ia măsuri în consecinţă".

Între timp, cei care nu sunt cazuri urgente mai au o soluţie care-i poate proteja de COVID: consultaţiile online.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: "Prin platforma pacient.assmb.ro, aproape 500 de medici specialişti din spitalele administrate de Primăria Generală oferă servicii gratuite de evaluare medicală la distanţă. Sunt şi clinici private care au anunţat că sunt disponibile online şi prin telefon pentru consultaţii gratuite. Problema este că sunt pacienţi care chiar au nevoie de intervenţii sau investigaţii mai complexe, iar pe unii întârzierile îi pot costa chiar viaţa".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI