EXCLUSIVITATE Organizația ISIS, încă activă în Siria. „Acum avem oameni care gândesc şi trăiesc după modelul ISIS. Reprezintă mai mult un mod de gândire, şi mai puţin o grupare militară, o armă”

20 noiembrie 2021, 21:02

Unitatea antiteroristă a Forțelor Democratice Siriene arestează câțiva luptători ai ISIS. Imaginile sunt de la operațiuni din acest an.

Astfel de misiuni nu sunt deloc rare, mai ales că așa-numitele „celule în adormire ale ISIS” continuă să acționeze în zone din nord-estul Siriei. Jihadiștii pun bombe pe șosele, răpesc sau asasinează.

Aram Hanna, purtătorul de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene, cunoaște cel mai bine situația, mai ales că, în ultimii ani, a participat la mai toate bătăliile mari împotriva ISIS.

Aram Hanna, purtător de cuvânt, Forţele Democratice Siriene: Problema cu ISIS este acum diferită faţă de cum a fost în anii trecuţi. Acum avem oameni care gândesc şi trăiesc după modelul ISIS. Gruparea reprezintă azi mai mult un mod de gândire, şi mai puţin o grupare militară, o armă. Asta face lucrurile mai complicate pentru noi, pentru că avem nevoie de o altă abordare ca să luptăm cu ei, alt sprijin pentru asta, în materie de educaţie, sistem de sănătate.

Potrivit unui raport de anul acesta al ONU, ISIS are în Siria și Irak în jur de 10.000 de luptători activi. Asta se reflectă, de exemplu, în numărul de atacuri.

Potrivit Rojava Center, anul trecut, în nord-estul Siriei au avut loc 572 de atacuri ale jihadiștilor, în care au fost uciși 299 de oameni.

Dr. Abdulkerim Omar, responsabil Relaţii Externe, Autoritatea Autonomă din Nord-Estul Siriei: Ar trebui să avem stabilitate în zona aceasta. Fără stabilitate, nu putem elimina teroriştii. Turcia interferează, ne atacă şi ne slăbeşte stabilitatea. ISIS are şansa să fie din nou activ şi să se reorganizeze. Nu putem învinge ISIS fără stabilitate în zona noastră. Criza siriană trebuie rezolvată. Trebuie să creăm un sistem democratic, care să dea putere tuturor oamenilor din Siria. Aşa vom putea termina terorismul. Fără stabilitate, nu vom reuşi. Am învins ISIS în campania militară, dar luptătorii organizaţiei încă sunt în teren.

Potrivit responsabilului cu relațiile externe, în ultimii ani, în lupta cu ISIS, Administrația Autonomă din Nord-Estul Siriei a pierdut peste 12.000 de luptători, bărbați și femei, și a avut în jur de 25.000 de răniți. Din nefericire, numărătoarea continuă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite