EXCLUSIVITATE O zi cu echipajele Forțelor Aeriene Israeliene aflate în România. Antrenamente pentru operațiuni speciale în teren muntos

12 iulie 2022, 17:18

Șase avioane C-130 Hercules și câteva sute de militari israelieni participă la exercițiul Blue Sky 2022, în Baza Aeriană Boboc, de lângă Buzău. Piloții decolează zilnic pentru misiuni la joasă altitudine, în zone muntoase.

Echipa Știrilor TVR l-a întrebat pe comandatul israelienilor dacă au ales să se antreneze în România și pentru că relieful este asemănător cu cel al Iranului.

Lt.col. G., pilot, Forţele Aeriene Israeliene:Venim în România pentru relieful înalt. În Israel nu avem aşa ceva. Este drept, când ne antrenăm, o facem pentru luptă, pentru operaţiuni speciale şi trebuie să ne uităm la toate zonele în care s-ar putea să operăm şi să fim pregătiţi.

În timpul antrenamentelor, fiecare avion Hercules israelian are la bord și un militar român pe post de observator.

Piloții zboară de obicei între 500 și 3.000 de metri altitudine, iar misiunile au loc și ziua, și noaptea.

Cmdr. Bogdan Pușcă, locțiitorul comandantului Bazei Aeriene Boboc: „Ieșirile partenerilor durează undeva în jur de 3 ore, vorbim de timp efectiv de zbor, bineînțeles că la asta se adaugă timpii de pregătire, din punct de vedere tehnic pregătirea aeronavelor, briefingurile piloților, la care participă și partea română.”

Exercițiul Blue Sky a început pe 3 iulie și se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni.

Adelin Petrișor, jurnalist TVR: „În 2010, în timpul exercițiului Blue Sky, s-a înregistrat și un accident aviatic: un elicopter israelian CH 53 s-a prăbușit în Bucegi. La bordul aparatului erau 6 militari israelieni și unul român”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă