EXCLUSIVITATE Noua lege a pensiilor va fi prezentată joi. Calcule și un calendar, detaliate la TVR de ministrul Lia-Olguța Vasilescu

7 august 2018, 21:07

„După ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o să elimine toate inechitățile care erau în legea pensiilor, automat a trebuit să facem simulări pe foarte multe dosare. Am făcut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Națională de Pensii, pierdute sau câștigate în instanță”, a explicat ministrul Muncii.

La început au fost 3 formule de calcul. După simulări, a fost aleasă o formulă de calcul.

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referință, împărțit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărțit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulțesc acestea – nr. de puncte și cu valoarea punctului de referință. Și am luat și un exemplu, ca să fie și mai ușor de priceput pentru toată lumea – 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”.

Potrivit ministrului Muncii, în anul 2019, la o dată care urmează să fie comunicată de Finanțe, se ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei. Creșterea se va face într-o singură etapă, cel mai probabil în luna iulie, cum s-a procedat până acum.

În 2020, se va ajunge la 1.775 de lei, în condițiile în care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cât a fost în 2016. A ajuns la 917 în luna ianuarie, apoi din iulie, anul trecut, a ajuns la 1.000 de lei și din iulie anul acesta la 1.100 de lei.

Până în 2021 se presupune că vor fi recalculate toate cele 5.200.000 de pensii. „Și atunci putem deja să urcăm pe noua formulă de calcul. Punctul de pensie va fi 1.875 de lei, care dă VPR-ul de 75 (…) În 2022, VPR-ul plus inflația, practic de atunci încolo legea continuă să curgă”, a explicat Vasilescu.

„Se spune că pensiile poate vor crește abia din 2022. Nu! Noi vom crește ca în fiecare an de când suntem la guvernare pe punctul de pensie pe actuala legislație, dar actuala legislație nu prevedea că în fiecare an se modifică punctul de pensie”, a adăugat ministrul.

Vor fi necesari așadar 2 ani pentru a face toate calculele pentru fiecare pensionar, din fiecare regiune. În acest răstimp, pensiile cresc, dar pe vechea formulă, a precizat ministrul Muncii.

Impactul bugetar va fi dublu față de acum.

Acum sunt 71 de miliarde, impactul va fi dublu, dar atenție, legea nu este încă trecută prin Parlamentul României. Adică nu vorbim de un impact ipotetic la ora actuală, pentru că în Parlament (…) s-ar putea, nu știu, să se întâmple altceva„.

„Nu va mai fi o situație în care (pensionarii n.r.) să nu fie departajați în funcție de nr. de ani lucrați”, a detaliat ministrul Muncii, referindu-se la tipuri de inechități existente în sistem.

Nicio pensie nu va scădea, a dat asigurări Vasilescu. „Este un articol în lege în care se precizează foarte clar faptul că, dacă se recalculează și din recalculare va ieși o sumă mai mică, rămâne suma aflată în plată, ceea ce este puțin probabil”, a explicat ministrul.

Nu se modifică vârsta de pensionare, a mai explicat Lia-Olguța Vasilescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă