EXCLUSIVITATE Noua lege a locuințelor din Spania naște controverse. Proprietarii au majorat chiriile chiar înainte de noua lege, chiriașii se plâng

27 aprilie 2023, 21:38

Ramon locuiește în chirie, în centrul Madridului, într-un bloc modest, fără reabilitări.

RAMON SENRA RIESGO, chiriaş în Madrid: Uitați bucătăria. Se închiriază doar cu dulapurile acestea și plită. Uitați după câteva luni cum arată. Parchetul trebuie să îl aranjez eu, fiindcă sar plăcile.

La expirarea contractului, proprietarii i-au majorat chiria cu 20% și, pentru că a refuzat, a primit ordin de evacuare.

RAMON SENRA RIESGO, chiriaş din Madrid: Mi-au făcut o propunere de 1100 de euro plus încălzire, adică 1300 și cheltuieli în funcție de ce mai decide Guvernul, ceea ce nu am înțeles.

Cazul lui Ramon nu este singular. Mulți proprietari au crescut prețurile pe ultima sută de metri, pentru a nu fi afectați de plafonarea chiriilor impusă de noua lege.

OANA DOBRESCU, corespondent TVR în Spania: După 3 ani de dezbateri între principalele partide aflate la guvernare, legea locuinței a fost în final adoptată de Congresul deputaților. Noua normă aduce beneficii dar și multe nemulțumiri în rândul chiriașilor, dar și a proprietarilor. Unii dintre ei s-au aflat în fața Congresului cu pancarte în mână.

VALERIA RACU, purtător de cuvânt, Sindicatul Chiriaşilor din Madrid: Această lege nu va scădea prețul chiriilor și nu va rezolva accesul la o locuință demnă în Spania. Include anumite beneficii, cum ar fi ca onorariile să nu se mai plătească de către chiaș, ci doar de proprietari, dar permite în continuare majorarea chiriilor în baza reparațiilor, a impozitului pe locuințe.

CARLES, membru, Platforma celor Afectaţi de Ipotecă: Ratele la ipotecă au crescut anul acesta între 300 și 500 de euro pe lună. E evident că persoanele care înainte puteau plăti ratele acum sunt asfixiate.

Noua lege va plafona prețurile în zonele în care chiria și cheltuielile locuințelor depășesc 30% din media câștigurilor chiriașilor.

În plus, autoritățile vor recenza toate locuințele libere, iar impozitele ar putea crește până la 150%.

În schimb, proprietarii care scad prețul chiriilor vor beneficia de deduceri fiscale de până la 90 %.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite