EXCLUSIVITATE Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, la TVR: Am cerut tuturor țărilor din NATO sprijin atât pentru decizia, cât și pentru formarea unui grup de luptă în România

16 februarie 2022, 23:04

„Există această comunicare pe care am făcut-o împreună cu Franța, pe care a anunțat-o președintele Macron legat de un battle group care va avea ca națiune cadru Franța. Sigur că noi avem și o discuție legată de calendar, mai este nevoie de câteva elemente care țin de decizii tehnice să fie luate aici.  (…) Noi am depășit, să spunem, prima fază în care împreună cu partea franceză am evaluat capabilitățile noastre și posibilitățile de a aduce un battle group de dimensiune în jur de 1.000 de luptători în România. Am continuat, sigur, discuțiile pentru sprijin în bilateralele pe care le-am făcut cu Turcia în acest moment și cu Norvegia. Au fost nu numai axate pe nevoile bilaterale, relațiile pe care le avem în domeniul educației, instrucțiilor, instrucției, misiunilor comune sau în cazul Norvegiei a contractelor de achiziție. Sigur că aici am discutat și despre sprijinul pe care trebuie să ni-l ofere și pe care l-am cerut tuturor țărilor din NATO pentru ca să sprijine atât decizia, cât după aceea și formarea acestui battle group”, a subliniat ministrul Apărării Naționale într-un interviu oferit jurnalistei TVR Loara Ștefănescu.

Vasile Dîncu a subliniat că a discutat cu mai mulți omologi care au asigurat România de sprijinul lor pentru formarea grupului de luptă.

„Suntem optimiști că în această primăvară, nu avem încă date exacte, dar vom reuși să finalizăm aceste proceduri care țin de decizia NATO”, a adăugat oficialul.

Potrivit lui Vasile Dîncu, grupul de luptă din România va fi constituit pe modelul celor din țările baltice și din Polonia. „Va avea și structuri nu neapărat identice, pentru că este vorba aici nu numai de un regiment de blindate, e vorba și de detașamente de geniu, este vorba și de elemente care țin de aplicații comune, de instruire comună, pe care o vor face acești luptători împreună cu forțele noastre și împreună cu NATO aici, deci fiecare battle group are și un profil special, dar în general misiunea este aceeași și acțiunile pe care le face sunt aceleași”.

„Am discutat de îngrijorările legate de postura agresivă a Rusiei în acest moment la granița Ucrainei și țările membre NATO și-au arătat încă o dată solidaritatea cu Ucraina, de asemenea, coerența și voința comună de a servi valorile pentru care suntem împreună, acele ale independenței, respectării independenței țărilor, acelea de a respinge orice formă de violență sau de violare a decalogului de la Helsinki de acum câteva decenii”, a declarat Vasile Dîncu.

„Pe lângă această situație particulară, concret, s-au discutat și lucruri care sunt legate de viitor. Adică ne-am exprimat asupra finanțării viitoare, asupra modului în care se vor realiza obiectivele NATO în viitor, și acest lucru nu se poate, așa cum majoritatea participanților au spus, fără o finanțare consistentă, fără o finanțare previzibilă, și întărind câteva elemente din fundamental alianței noastre, adică postura de apărare colectivă ca și cel mai important element”,  a precizat Dîncu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite