EXCLUSIVITATE. Manualele de clasa a VIII-a intră în reevaluare. Editurile au contestat licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei

Elevii care încep clasa a VIII-a nu vor avea manuale noi din primele zile de şcoală. Editurile au contestat licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei aşa că zeci de titluri se reevaluează. Decizia, obţinută în exclusivitate de TVR, arată că apoape toate contestaţiile au fost admise de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, iar editurile spun că procedura care urmează este de durată.

08 Iulie 2020, 19:39 (actualizat 08 Iulie 2020, 20:55) Știrile TVR |
Manualele de clasa a opta intră în evaluare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministerul Educaţiei a lansat procedura de licitaţie în luna decembrie: 58 de titluri pentru clasa a VIII-a. Este nevoie de aproape 3,7 milioane de exemplare. Miza este mare, aşa că imediat după anunţarea câştigătorilor, în luna aprilie, au început să curgă contestaţiile.

CNSC a transmis către TVR un comunicat în care menționează că editurile au depus 25 de contestații, dar au fost și multe intervenții voluntare în favoarea autorității contractante, adică a MEC. Schimbul de înscrisuri a durat până în iunie, termen de la care se scurge și termenul de soluționare a contestațiilor.

Decizia Consiliului a fost comunicată la începutul acestei săptămâni, iar editurile spun că după reevaluarea manualelor vor fi din nou contestaţii. În aceste condiţîi, elevii sunt cei care pierd. Nu vor avea manuale noi nici în acest an.

În fiecare an sunt probleme cu manualele: licitaţăi, contestaţăi, amânări, întârzieri. Şi nu a existat o viziune unitară a manualelelor, iar calitatea lasă de dorit.

În clasele întîi şi a doua, elevii au varianta manualelor tipărite de Editura Didactică şi Pedagogică. Apoi continuă în clasele următoare cu edituri diferitr pentru fiecare materie. În clasa a VI-a revin la manualele editurii unice a Ministerului (EDP). Apoi au din nou câte 3 variante de la edituri diferite. Manualele de liceu sunt neschimbate de 20 de ani.

Tudor Panait este proaspăt absolvent de liceu şi spune că a avut inclusiv manuale pe care nu le-a putut folosi: “Manualul meu de info îmi predă un limbaj care nu mai e folosit de ani de zile, îmi spunea că pe viitor vom avea dispozitive mobile sau nu spune nimic de rețele de socializare. Acel manual e folosit de un elev care va studia peste patru ani informatica la universitate”.

Varianta digitală a manualelor, introdusă cu mare fast în 2014, este şi ea un eşec. Se rezumă la un PDF identic cu cartea tipărită.

Am încercat și ieri și azi să obținem un punct de vedere din partea Ministerului Educației. Reușisem să obținem promisiunea unui interviu din partea directorului Centrului Național de Evaluare, dar reprezentanții ministerului au intervenit și au spus că acest punct de vedere nu poate fi exprimat, până când juriștii ministerului nu vor fi consultați.

CARE ESTE SITUAŢIA MANUALELOR ŞCOLARE

CLASELE I-II - manuale realizate de EDP

CLASELE III-IV - manuale realizate de edituri diferite (6 variante)

CLASA A V-A - manuale realizate de edituri diferite (cele mai multe variante)

CLASA A VI-A - manuale realizate de EDP

CLASA A VII-A - manuale realizate de edituri diferite (3 variante)

CLASA A VIII-A - licitaţie -manuale realizate de edituri diferite (3 variante)

CLASELE IX-XII - manuale vechi de 20 de ani

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI