EXCLUSIVITATE În catacombele grupărilor jihadiste din Siria. Labirinturi săpate în stâncă serveau drept centre de comandă. O încăpere era folosită ca atelier de confecţionare a dronelor artizanale

În sudul provinciei siriene Idlib există o zonă colinară care, privită de la distanță, pare o carieră de piatră. Dar dacă te apropii suficient de mult, așa cum a făcut și colegul nostru Liviu Iurea, descoperi o rețea de labirinturi care au servit grupărilor islamiste drept fortăreață. Datorită ofensivei împotriva acestor grupări islamiste, locul este acum abandonat.

06 Octombrie 2019, 20:32 |

Transportoare blindate, tancuri și altă tehnică de luptă distruse stau mărturie că în zonă au avut loc lupte grele la periferia localității Khan Shaykhun.

Ne apropiem de zona colinară și descoperim că în dealurile de piatră au fost săpate mai multe galerii.

Forțele guvernamentale siriene susțin că au fost făcute chiar de membrii grupărilor islamiste, dar nicio altă sursă independentă nu a putut confirma aceasta informație.

Liviu Iurea, jurnalist TVR: "Aici și-au găsit adăpost și chiar și-au amenajat un centru de comandă grupările jihadiste, cele care, timp de câțiva ani, au controlat această regiune".

Catacombele sunt impresionante, dar nu se poate pătrunde deocamdată peste tot, chiar dacă există și încăperi cu gresie și faianță.

Abdulkarim Meikhuna, ofițer în armata siriană: "În partea aceea nu se poate merge încă, pentru că nu am verificat dacă sunt mine sau alte materiale explozibile".

La Al-Lataminah, 20 de km de Khan Shaykhun, găsim alte catacombe. Armata siriană susține că galeriile erau folosite ca adăpost, ateliere și depozite de muniții tot de grupările islamiste. Sunt coridoare subterane, pe unde cu greu te poți strecura.

Rhaami, ofițer în armata siriană: "Încăperea asta a fost folosită ca atelier de confecţionare a dronelor artizanale".

De la sfârșitul lunii august, Khan Shaykhun și alte localități la nord de Hama au trecut sub controlul  forțelor guvernamantale siriene. A mai rămas ocupat de islamiști doar orașul Idlib.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI