EXCLUSIVITATE În atelierul sculptorului interbelic Raffaello Romanelli, care a lăsat României zeci din capodoperele sale

Raffaello Romanelli a lăsat moştenire României 40 din cele 300 de capodopere ale sale. Televiziunea Română a fost în Florenţa, în atelierul sculptorului interbelic, unde l-a găsit pe strănepotul său, şi el, astăzi, un celebru sculptor al Italiei. Un reportaj în exclusivitate, realizat de Camelia Csiki.

30 Noiembrie 2019, 19:00 (actualizat 30 Noiembrie 2019, 19:03) |
În atelierul celebrului Romanelli
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cimitirul Bellu păstrează și astăzi multe dintre lucrările sculptorului Raffaello Romanelli.

Cavoul Familiei Poroineanu impresionează de decenii vizitatorii, care au croit legende în jurul monumentului.

Artistul italian a sculptat în marmură tragedia acestor tineri români, care s-au îndrăgostit la Paris şi s-au căsătorit. Abia după ce au revenit în țară au aflat că sunt frați, despărțiți de mici, și s-au sinucis.

Marele artist a câştigat în 1906, la expoziția care omagia 48 de ani de domnie a lui Carol I, o medalie de aur. Este o descoperire pe care am făcut-o chiar în atelierul sculptorului din Florenţa, aflat acum în grija stră-stră-strănepotului său, pe care îl cheamă tot Raffaello Romanelli şi este tot sculptor.

Profesor la Florenţa, stră-stră-strănepotul marelui Romanelli duce mai departe tradiţia şi îi învaţă şi pe studenţii săi istoria lucrărilor familiei sale. Am descoperit că păstrează în biroul său diploma înrămată a stră-stră-străbunicului său, în limba română, dăruită în 1906 de Carol I.

Bustul pe care i l-a făcut Regelui României este la Peleş şi astăzi.

Artistul italian a lăsat în România 40 din cele 300 de lucrări ale sale. Printre cele mai cunoscute sunt cele amintite, dar şi statuia lui Ioan Cuza de la Iași.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI