EXCLUSIVITATE. George Friedman, analist de politică externă: România are legături cu ţara care este inima Alianţei. (...) Dacă rușii vor veni, ei știu că vor avea de-a face cu noi

Cea mai importantă legătura a României nu trebuie sa fie cu NATO, ci cu Statele Unite ale Americii. Doar așa România va putea avea garanții de securitate într-o zonă plină de turbulenţe. Declarația a fost făcută de George Friedman, unul dintre cei mai cunoscuți analişti de politică externă de peste ocean. El a participat la un forum despre securitatea la Marea Neagră, organizat de New Strategy Center şi NATO. Şi i-a acordat un interviu în exclusivitate lui Adelin Petrișor.

14 Iunie 2019, 20:04 (actualizat 15 Iunie 2019, 09:00) Știrile TVR |
Poziție strategică dificilă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

“Relația dumneavoastră nu este în primul rând cu NATO, ci cu SUA. Alţi membri ai Alianţei, Germania...nu este clară poziția lor. Poziţia americanilor este însă clară. În NATO este greu să ai legături cu așa de multe țări cu interese diferite. Partea bună e că România are legături cu ţara care este inima Alianţei. Şi SUA au relație puternică cu România și Polonia și asta face diferența. Dacă rușii vor veni, ei știu că vor avea de-a face cu noi. (...) Noi cooperăm cu polonezii și cu românii și vrem să putem să ne mutăm forțele între cele două țări. Am mers prin Transilvania și drumurile… Un drum de o oră îl faci în vreo patru. Pentru militari aşa ceva nu e acceptabil. Trebuie să ne putem muta rapid. Aveţi nevoie de infrastructură bună. E esențială pentru securitatea României, nu e ceva ce poți lăsa la o parte”, spune Friedman.

„Dumneavoastră ați descoperit că vă trebuie un aliat. Aveți acel aliat, ați făcut ce trebuia făcut. Asta înseamnă că vulnerabilitatea dumneavoastră în regiune scade. Una e să ai de-a face cu România și altceva să ai de-a face cu românii și americanii. Mereu veți fi într-o zonă dificilă, dar acum sunteți într-o poziție acceptabilă datorită legăturilor importante. Întreaga regiune este instabilă, dar se îndreaptă spre o nouă stabilitate și cred că Turcia va ieși din acest proces cu mult mai multă putere. Cred că România va ieși la fel. Nu cred că Rusia va avea capacitatea să facă același lucru pe termen lung. Pe termen scurt, va avea însă puterea să creeze probleme”, a mai precizat George Friedman.

„Cel mai important punct în relația dintre SUA și Turcia este în Incirlik, baza aeriană. Este o foarte importantă poziţie pentru SUA. Turcia nu amenința niciodată acea poziție. Noi nu am zis că plecăm, așa că inima legăturii este puternică. F-35…acestea sunt aspecte mai puțin importante. (...) Mereu am prezis că puterea în regiunea Mării Negre va fi Turcia, nu Rusia. Federaţia Rusă e în declin, face ce poate, însă nu mai e ceea ce a fost. România și Georgia nu vor fi niciodată puteri dominante în regiune. Turcia va fi o putere în Balcani, în Mediterana. Vedem acum cum Turcia se adună și stă la masă cu SUA și Rusia, de la egal la egal, nu ca un partener mai mic. Cred că va trebui să lucrați cu Turcia, dar și turcii și românii înțeleg cum se fac afacerile. Aveți o relație veche. Vă veți descurca!”, a încheiat analistul american.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI