EXCLUSIVITATE Două condiții pentru un trăgător de elită. Antrenament alături de cei care se pregătesc sub îndrumarea instructorilor de la Forțele Speciale

Forțele speciale ale armatei pregătesc trăgători de elită pentru mai multe structuri de forță ale statului, dar și pentru alte țări. Printre cursanții școlii din Vlădeni, județul Brașov, sunt și câțiva jandarmi și un militar din Republica Moldova. Cum arată antrenamentul acestora, vedeți într-un reportaj exclusiv, realizat de Adelin Petrișor și Romeo Stancu.

31 Martie 2023, 21:33 Știrile TVR |

O zi de sfârșit de martie cu ninsoare și temperaturi de -6 grade.

În poligonul Cheia, mai mulți militari ai MApN, câțiva jandarmi și un militar moldovean se pregătesc să devină trăgători de precizie, ceea ce înseamnă că vor putea lovi cu o armă semiautomată ținte aflate între 200 și 500 de metri.

Tavi, instructor, Forţele Speciale: "În primul rând, trebuie să fie un bun trăgător la o armă de asalt. După care, să-i placă să tragă la o armă de precizie. Unii nu trec, adică nu reușesc să lovească obiectivele într-un timp relativ scurt."

Marius, instructor, Forțele Speciale: "Am avut 27 de pretendenți, să zic așa, la acest curs din cadrul MApN-ului, toți s-au bătut pe 3 locuri."

Jandarmii care participă la cursul organizat de Forțele speciale trag zilnic în jur de 100 de cartușe. În poligon, ei folosesc arme semiautomate moderne, de producție americană.

Doru, jandarm, cursant trăgători de precizie: "Instructorii sunt foarte buni, au un bagaj de informații foarte mare, foarte diversificat, putem învăța foarte multe lucruri de la ei."

Nu departe de trăgătorii de precizie, în poligon se pregătesc și câțiva instructori ai Școlii Forțelor Speciale. Ei trag cu aruncătoare de grenade antitanc, dar și cu pistole și pistoale mitralieră.

Spre deosebire de ceilalți militari, luptătorii FOS nu folosesc bătrânul Kalașnikov, ci pistoale mitralieră Heckler and Koch.

Forţele speciale române au împlinit anul acesta 20 de ani. Şcoala FOS este ceva mai tânără, are doar 5 ani.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI