EXCLUSIVITATE Din culisele primei vizite făcute de Charles al III-lea în România. Nu ar fi venit în țara noastră dacă Regele Mihai nu ar fi fost reabilitat. Mărturia fostului președinte Emil Constantinescu

Regele Charles al III-lea a făcut prima vizită oficială în România în 1998, când era prinţ moştenitor al tronului Regatului Unit al Marii Britanii. A fost cucerit de ţara noastră, dar puţină lume ştie culisele acelei vizite. Emil Constantinescu era preşedintele României la vremea respectivă şi ne-a mărturist, în exclusivitate, că Regele Charles nu ar fi venit în România dacă Regele Mihai nu ar fi fost reabilitat.

04 Iunie 2023, 13:31 (actualizat 04 Iunie 2023, 14:58) Știrile TVR |

În 1998, Charles a făcut prima vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu.

Acesta spune că moştenitorul Coroanei Britanice nu ar fi acceptat să vină dacă Regelui Mihai nu i se ridica interdicţia de a vizita România, impusă de regimul post-decembrist.

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: Intervenise în România în 1988 în primul rând pentru a apăra, pentru a opri demolarea bisericilor de către Ceauşescu. A mai venit apoi în ţară, dar în condiţiile nefericite în care i se interzisese accesul Regelui Mihai în România, mai mult decât atâta, într-un mod extrem de brutal şi iresponsabil, fusese practic arestat pe stradă şi expediat înapoi. (...) În aceste condiții, este lesne de imaginat că România nu ar fi putut niciodată să obţină un vot pentru integrarea în Uniunea Europeană sau în NATO din partea nu numai a Marii Britanii, dar şi a celorlalte state care au monarhii constituționale, dar care erau legate prin rudenie apropiată de Familia Regala a României.

Camelia Csiki: Atunci ați făcut o reabilitare a Regelui Mihai.

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: Da. Ea nu a fost numai o problemă personală.

În 1997, Regele Mihai a reprimit cetăţenia română, care i-a fost luată de comunişti, iar după numai un an, pe atunci Prinţul Charles a acceptat să vină în prima sa vizită oficială.

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: "Iată, vizita de astăzi a Regelui Charles este o consecință a vizitei oficiale făcute la invitația președintelui în 1998. Nu întâmplător a fost aleasă acea dată, pentru că se împlineau 10 ani de la intervenția Prințului Charles în apărarea  monumentelor istorice din România. (...) Repet, ea nu ar fi fost posibilă fără Regele Mihai şi (...) venirea Regelui Mihai în ţară. (...) Cel mai important moment a fost când a acceptat propunerea mea de a face un turneu în toate Casele Regale din monarhiile constituționale din Europa, în sprijinul integrării României în NATO."

Regele Charles a vizitat oficial în 1998 Sibiul, Biserica fortificată de la Moşna, Mogoşoaia, Peleşul şi Cotroceniul.

De atunci s-a îndrăgostit de ţara noastră.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI