EXCLUSIVITATE. Computerul tomograf cu soft special pentru depistarea COVID, funcțional de vineri la Institutul Matei Balș

Computerul tomograf cu softul special pentru COVID, amplasat de mai bine de două luni la Institutul "Matei Balş", care nu a putut fi folosit nici măcar o dată, va fi funcțional începând din 31 iulie.

30 Iulie 2020, 22:53 (actualizat 31 Iulie 2020, 08:14) |
Computer tomograf cu soft special pentru depistarea COVID, la Matei Bals
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Aparatul a primit autorizație de utilizare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Documentul obligatoriu a ajuns subiect de controverse. Abia după ce Știrile TVR au relatat despre firul încâlcit al birocrației, lucrurile au intrat pe făgașul normal și a fost depusă cererea de autorizare.

Stirile TVR au dezvăluit că, de peste două luni, aparatul performant amplasat in curtea institutului nu putea fi folosit in lipsa avizului de la CNCAN.

“Urmare a depunerii în 22 iulie a  documentatiei pentru autorizarea utilizării CT - ului, performant închiriat de spitalul Matei Balș, de la Complexul Caraiman în urma clarificărilor și a inspecției tehnice la fața locului, CNCAN  a eliberat  autorizația de utilizare a acestuia începând cu  data 31 iulie 2020.  Evaluarea cu celeritate a solicitărilor de autorizare din partea spitalelor angrenate în lupta  anti COVID demonstrează încă odată  că autoritatea de reglementare  este un partener  responsabil al tuturor instituțiilor implicate  și nu face niciun rabat de la cerințele asigurării securității radiologice a pacienților și a personalului operant. Orice acuzație de partizanat politic nu are nicio acoperire în realitate și constituie  un  grav atac la echidistanta, profesionalismul și eforturile angajaților institutiei”, a precizat președintele CNCAN, Gheorhe Ioniță, în exclusivitate pentru Știrile TVR.

(w460) Computerul

Computerul tomograf care-i ajută pe medici să afle imediat cât de afectaţi sunt plămânii pacienţilor cu COVID a fost instalat într-un container, în curtea Institutului "Matei Balş", la începutul lunii mai.

Toţi pacienţii urmau să facă din start investigaţia care arată stadiul infecţiei.

Aparatul de aproape un milion de euro pus la dispoziţie de Primăria sectorului 1 nu a putut ajuta niciun pacient, în mai bine de două luni. Nu avea avizul obligatoriu pentru utilizare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI