EXCLUSIVITATE. Computerul tomograf cu soft special pentru depistarea COVID, funcțional de vineri la Institutul Matei Balș

30 iulie 2020, 22:53

Aparatul a primit autorizație de utilizare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Documentul obligatoriu a ajuns subiect de controverse. Abia după ce Știrile TVR au relatat despre firul încâlcit al birocrației, lucrurile au intrat pe făgașul normal și a fost depusă cererea de autorizare.

Stirile TVR au dezvăluit că, de peste două luni, aparatul performant amplasat in curtea institutului nu putea fi folosit in lipsa avizului de la CNCAN.

“Urmare a depunerii în 22 iulie a  documentatiei pentru autorizarea utilizării CT – ului, performant închiriat de spitalul Matei Balș, de la Complexul Caraiman în urma clarificărilor și a inspecției tehnice la fața locului, CNCAN  a eliberat  autorizația de utilizare a acestuia începând cu  data 31 iulie 2020.  Evaluarea cu celeritate a solicitărilor de autorizare din partea spitalelor angrenate în lupta  anti COVID demonstrează încă odată  că autoritatea de reglementare  este un partener  responsabil al tuturor instituțiilor implicate  și nu face niciun rabat de la cerințele asigurării securității radiologice a pacienților și a personalului operant. Orice acuzație de partizanat politic nu are nicio acoperire în realitate și constituie  un  grav atac la echidistanta, profesionalismul și eforturile angajaților institutiei”, a precizat președintele CNCAN, Gheorhe Ioniță, în exclusivitate pentru Știrile TVR.

(w460) Computerul

Computerul tomograf care-i ajută pe medici să afle imediat cât de afectaţi sunt plămânii pacienţilor cu COVID a fost instalat într-un container, în curtea Institutului „Matei Balş”, la începutul lunii mai.

Toţi pacienţii urmau să facă din start investigaţia care arată stadiul infecţiei.

Aparatul de aproape un milion de euro pus la dispoziţie de Primăria sectorului 1 nu a putut ajuta niciun pacient, în mai bine de două luni. Nu avea avizul obligatoriu pentru utilizare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă