Ştirile TVR au vrut să afle ce se vinde, de fapt, în magazinele cu produse bio. Urmăriţi un reportaj cu camera ascunsă, în exclusivitate.
Pentru un consumator obişnuit, primul lucru care te frapează când intri într-un magazin specializat în produse bio este preţul. 150 de grame de fructe goji se vând cu 20 de lei, deşi într-un supermarket costă 12 lei, tot la raftul de produse bio.
În Franţa, Italia, Germania, Austria certificatele bio se iau foarte uşor, la noi în România se dau foarte greu şi cu foarte mulţi bani. Dar produsele sunt aceleaşi. Sunt verificate culturile, nu sunt stropite, doar că nu au certificate bio pe ele, explică o vânzătoare.
Din certficate rezultă dacă produsul este lipsit de fertilizatori, pesticide şi aditivi alimentari.
Pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia organică şi este interzisă utilizarea iradierilor.
Cercetători din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au descoperit un aditiv cancerigen în citricele şi bananele vândute în magazine. Ei au analizat fructe din supermarket, dar şi din magazine cu produse bio.
În ambele cazuri, echipa de la Facultatea de Fizică a descoperit un aditiv într-o concentraţie de 13 ori mai mare decât limita admisă în Uniunea Europeană.
Este vorba despre Tiabendazol, substanţă folosită pentru a întârzia degradarea fructelor şi legumelor de import.
Această substanţă nu este autorizată în România de către Agenţia Naţională a Medicamentului.