EXCLUSIVITATE Aprobări obținute pentru ca o piață din Paris să poarte numele marelui compozitor român George Enescu. Aceasta se va afla în apropiere de Opera Garnier

19 decembrie 2021, 22:53

Mai bine de un an au durat discuțiile care au fost încununate de reușită.

Consiliul din Arondismentul 9 a votat ca o piață din acest cartier să poarte numele lui George Enescu, decizie care a fost urmată de votul din Consiliul Primăriei Parisului.

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța:Mă bucur că autoritățile franceze au luat acum această decizie, pentru că suntem încă în anul George Enescu, 140 de ani de la nașterea compozitorului, an aflat sub Înaltul patronaj al celor doi președinți. A fost Festivalul Enescu la București cu Orchestra Națională a Franței condusă de Cristian Măcelaru, a fost ‘Oedip’, pusă din nou aici, la Opera Bastille, iar faptul că o piață îi va purta numele în Arondismentul 9, în inima Parisului, un arondisment pe care el l-a cunoscut, pe care el l-a străbătut, arată încă o dată cât de importantă, cât de specială este această relație dintre Franța și România, este un omagiu adus unui mare european.

Viitoarea piață Enescu se va afla nu departe de Opera Garnier, un loc de care compozitorul român era foarte legat, iar anii petrecuți la Paris au însemnat foarte mult pentru activitatea sa muzicală.

Alina Păvălache, director artistic Festivalul și Concursul de canto „Rencontres Musicales Enescu Paris”: „Enescu a fost muzicianul care a fost cel mai apreciat, probabil, de către colegii săi, am numi pe Maurice Ravel, Alfred Cortot, Jacques Thibaud, Pablo Casals, care spunea despre Enescu că este geniul cel mai surprinzător după Mozart.”

Artistul s-a stins din viață în capitala franceză în 1955, pe 4 mai. Avea 73 de ani. A lăsat în urmă o creație muzicală de excepție.

Mihaela Antoche, corespondent TVR: Multe din străzile din Arondismentul 9 sunt legate de anii pe care George Enescu i-a petrecut la Paris, cum este și această stradă, Rue Chaptal, la numărul 10. De anul viitor, o piață va purta numele marelui compozitor, Piața Enescu„.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă