EXCLUSIVITATE Aparatele F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea au decolat spre Lituania, unde vor efectua misiuni de poliție aeriană

29 martie 2023, 09:22

Sunt în alertă, fără pauză 24 de ore, 7 zile din 7. Sunt piloţi gata oricând să decoleze ca să apere spaţiul aerian. De acum, nu doar pe cel de acasă.

“Carpathian Vipers” se numeşte detaşamentul român care timp de 4 luni va avea baza în Šiauliai, din Lituania. Sunt 4 avioane F16, şi aproximativ 100 de militari.

Din 2004, de când Estonia, Letonia sau Lituania au aderat la NATO, aliaţii au început misiunile de poliţie aeriană din baza lituaniană. Însă după ce Rusia a invadat Crimeea, misiunile au fost suplinite, tot prin rotaţie a aliaţilor, de la o bază din Estonia.

Cdor. Mihăiţă Marin: „Noi am considerat, România a considerat că suntem pregătiți să susținem și noi acest efort comun al NATO”.

Cdor. Florentin Giuvară, șeful centrului de Operații Aeriene:”Statele baltice la momentul actual au capacitățile de supraveghere necesare executării serviciului de poliție aeriană, au elementele de comandă-control aerian, încă nu au aeronave interceptoare”.

România și Portugalia vor prelua misiunea de poliție aeriană întărită din Lituania de pe 1 aprilie. De altfel, piloții portughezi i-au instruit pe cei români pentru a urca pe F 16.

Iar misiuni reale sunt în zonă, doar în ultima lună britanicii și germanii, detașați în Estonia, pe baza Amari au interceptat și escortat mai multe avioane rusești.

Col. Jaak Lehiste, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din Estonia: „Activitatea avioanelor de luptă în imediata vecinătate a frontierelor noastre a scăzut, deoarece majoritatea acestora sunt probabil active în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, a crescut numărul de zboruri ale diverselor avioane de transport de la patria mamă la Kaliningrad și înapoi”.

Trei zile mai târziu, s-a dat din nou alertă, pentru un avion de pasageri, două aeronave de vânătoare Suhoi 27 şi una de transport militar.

Cdor. Mihăiţă „Mitză” Marin, locţiitorul comandantului Detaşamentului Carpathian Vipers: „Tipul ameninţărilor este a-şi spune similar, dar probabil intensitatea misiunilor va fi mai mare. Ca şi nivel de dificultate a misiunilor nu este nimic peste ceea ce suntem pregătiţi să facem”.

În urma cu 16 ani, militarii români plecau pentru prima dată într-o misiune de poliţie aeriană în afara ţării, în aceeaşi bază aeriană.

Cdor. (r) Adrian „Adi” Motorga Mihăiţă, pilot Mig21 lancer în Baltica 2007: „A fost prima misiune de lupta reală, de după Al Doilea Război Mondial a aviaţiei de vânătoare”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite