LUMEA AZI

EXCLUSIVITATE. Spaniolii sunt mulțumiți de sistemul public de sănătate. Unii preferă sistemul privat pentru consultații mai rapide

Sănătatea spaniolilor depinde în proporție de 80% de sistemul public, finanțat de stat. Majoritatea contribuabililor sunt mulțumiți de serviciile medicale pe care le primesc, iar unii preferă sistemul privat pentru consultații mai rapide. Felix Damian a realizat un reportaj ÎN EXCLUSIVITATE pentru Lumea azi.

07 Februarie 2020, 17:40 (actualizat 07 Februarie 2020, 17:41) |

Asigurările private de sănătate sunt o soluție la îndemână pentru foarte mulți spanioli, pentru că le oferă posibilitatea de a se trata la diverse spitale cu dotări moderne și cu liste de așteptare foarte scurte.

Marisa Chiloeches Morán, agent de asigurări: "Poţi să mergi la un medic specialist de pe o zi pe alta sau în două-trei zile. Pentru o mică durere sau o afecțiune obișnuită, trebuie să aștepți în sistemul public până la 5, 6 sau 8 luni.  Asigurarea cu sistem de coplată este mai ieftină și plătești 5, 6 euro de fiecare dată când te duci la consultații."

Prețurile asigurărilor de sănătate în Spania încep de la aproximativ 45 de euro pe lună și orice asigurat poate primi toate serviciile care sunt acoperite și de sistemul public.

Marisa Chiloeches Morán - agent de asigurări: "Este acoperit totul, dacă vorbim de asigurări fără coplată.  Includ asistență, spitalizare, totul. Atunci când este un preț mai mare, asigurarea îți oferă posibilitatea de a recupera banii dacă mergi la un medic care nu este în lista companiei. Poți să alegi astfel de pe toată piața medicală. Cu o poliță normală ai acces la o listă de medici și spitale la care poți să mergi gratuit, iar cu o asigurare de returnare poți să mergi oriunde."

Majoritatea spaniolilor apelează în continuare la sănătatea publică, chiar dacă programările la medicul specialist nu sunt atât de rapide ca în sistemul privat.

Cetățenii apreciază nivelul dotărilor, profesionalismul medicilor și faptul că nu trebuie să plătească nimic în plus.

Sistemul de sănătate publică se finanțează din impozitele adunate la bugetul statului, iar fiecare regiune spaniolă are dreptul să traseze politici sanitare proprii. Există și spitale publice administrate de firme private sau unele servicii, precum transportul pacienților, care sunt concesionate unor companii.

Obținerea unei consultații cu un medic specialist presupune adesea câteva luni de așteptare în sistemul public, care este dotat și funcționează destul de bine, dar cei care vor să aibă acces imediat la un tratament preferă să plătească asigurări private de sănătate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI