EXCLUSIVITATE. Mărturiile unui jurnalist chinez din orașul unde a apărut pandemia: „Wuhan nu mai este epicentul pandemiei. În ultimele 20 de zile, nu a fost niciun caz nou”

29 aprilie 2020, 11:55

„Wuhan nu mai este epicentul pandemiei. A fost în trecut, dar am depășit acest vârf. În ultimele 20 de zile, nu a fost niciun caz nou de Covid-19, nu a existat nicio suspiciune de nouă de Covid-19. Mai devreme, în cursul zilei (n.r. duminică), guvernul local a anunțat că toți pacienții din spitale, în special cei cu simptome severe, au fost externați, așa că acum Wuhan a scăpat de epidemie. La două săptămâni și jumătate de la ridicarea restricțiilor, oamenii încearcă să revinp la viața normală cât de repede pot. Traficul revine pe străzi, câteodată apar și ambuteiajele, afacerile se redeschid atât cât se poate. Dar sunt încă restricții. De exemplu, nu poți lua cina în restaurante, fiindcă există riscul unor focare de infecție. Oamenii fie comandă pentru acasă, fie iau loc la mese afară, în grupuri mici. Toată lumea poartă mască. O face ca să se protejeze personal, dar și pe cei din jur„, a povestit jurnalista.

“Fiecare locuitor are un cod de sănătate pe care îl poartă în telefonul mobil pe care îl scanează la intrarea în magazine sau în stații de tren sau autobuz. Dacă iau un taxi, sunt obligată să îi arăt acest cod șoferului că sunt verde, adică nu există niciun risc Persoanele care prezintă un anumit tip de risc pot avea cod galben sau chiar cod roșu ceea ce înseamnă că nu pot umbla liber”, a mai spus Liu Xin.

Referitor la stadiul cercetărilor în privința unui vaccin dezvoltat în China, jurnalista a precizat că “acum câteva săptămâni, cercetătorii chinezi au început testele clinice pentru cel puțin trei tipuri de vaccinuri împotriva Covid-19. (…) Suntem și noi nerăbdători să știm dacă există un vaccin disponibil ca să fim protejați. Dacă este disponibil, dacă este testat cu succes și produs, sunt sigură că statul chinez îl va oferi tuturor”.

Urmăriți inteviu integral în materialul video!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite