CORESPONDENŢĂ DE LA MOSCOVA

EXCLUSIVITATE. Liderul de la Kremlin câştigă 12 mii de euro pe lună. Vladimir Putin şi-a făcut publică declaraţia de avere pentru anul trecut

Sărac şi cinstit. Aşa se pare că este Vladimir Putin, conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul administraţiei prezidenţiale de la Moscova. Cifrele oficiale îi contrazic pe ziarişti, care susţin că liderul de la Kremlin este cel mai bogat om din Rusia şi că are conturi ascunse în bănci din străinătate. Liviu Iurea, corespondentul TVR în Federaţia Rusă ne dă amănunte.

15 Aprilie 2019, 19:55 Știrile TVR |

Conform legislaţiei ruse, toţi funcţionarii de stat, începând cu preşedintele, primul ministru, guvernatori sau depuţati, sunt obligaţi să îşi facă publice declaraţiile de avere. Kremlinul a postat pe site-ul oficial declaraţia de avere a lui Vladimir Putin pe anul trecut. Cifrele oficiale arată că liderul de la Kremlin câştigă cu mult mai puţin decât anumiţi guvernatori, miniştri sau simpli deputaţi care deţin apartamente de sute de metri pătraţi şi autoturisme luxoase.

Din declaraţia de avere publicată pe site-ul Kremlinului, aflăm că Vladimir Putin deţine două apartamente modeste: unul de 77 de metri pătraţi şi altul de 154 de metri pătraţi. Putin nu are în proprietate maşini scumpe: doar trei autoturisme de fabricaţie sovietică şi o remorcă.

Comparând declaraţiile de avere pe 2018 şi 2017, observăm că veniturile lui Putin pe anul trecut s-ar fi înjumătăţit. De fapt, diferenţa apare de la un teren, pe care şeful statului rus l-a vândut în urmă cu doi ani. Practic, Vladimir Putin, pe lângă pensia militară, are un salariu lunar de aproximativ 12 mii de euro, în condiţiile în care un rus de rând câştigă pe lună în jur de 700 de euro. Liderul de la Kremlin se bucură de numeroase privilegii: vile de protocol mai în toate regiunile Rusiei şi un impresionant personal de deservire: de la bucătari, până la cei care îi asigură protecţia şi paza zi şi noapte.

Din calculele făcute de experţi, întreţinerea preşedintelui Putin, cu tot cu personalul de deservire, costă bugetul statului rus peste 600 de mii de euro pe zi. O asemenea sumă o câştigă, tot într-o zi, 109 mii de cetăţeni ruşi. Alţi lideri ai lumii, cum ar fi preşedintele Finlandei circulă cu avionul de linie, la economy class. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, îşi plăteşte concediul din bugetul personal. Iar preşedintele Austriei merge pe jos la serviciu şi îşi ia de acasa sandwich-urile pentru prânz.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI