EXCLUSIVITATE | Viața în vremea Brexitului. Pe străzile din Londra, oamenii strigă și pro și contra ieșirii din UE

2 februarie 2019, 17:36

În timp ce în Parlament și la Guvern se duc negocieri la foc continuu, cele două tabere își strigă nemulțumirile în stradă. Un reportaj în exclusivitate realizat la Londra, acolo unde în aceste zile se decide soarta unei întregi civilizații și odată cu ea a unei lumi întregi.

Londra, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume fierbe în aceste zile. Și cei pro Brexit și cei împotrivă se strâng să protesteze printre magazine cu suveniruri și turiști grăbiți să se fotografieze cu clădirile simbol.

După declanșarea Brexitului unul din cele mai tensionate momente a fost aici la Palatul Westminster, atunci când parlamentarii au respins acordul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat cu oficialii europeni de Theresa May.

Pe gardurile ridicate de polițiști sunt prinse mesaje ale ambelor tabere. Și folosesc orice mijloc să arate ce drum cred ei că trebuie ales. Unii poartă umbrele albastre și căciuli cu stele.

Pe bulevardele metropolei londoneze, fiecare se simte dator să-şi arate opţiunea.

Acest grup de englezi s-a hotărât să strige dintr-un autobuz dar la prima intersecție a dat peste cei mai aprigi susținători ai Brexitului, înfășurați în drapelul Regatului Unit. Își zâmbesc cu politețe și atât.

Britanicii simt aerul schimbării, în orice direcție s-ar duce.

După momentul declanșării Brexitului, de aici din spatele ușilor închise de la Palatul Buckingham nu s-au făcut declarații oficiale. La începutul acestui an însă, Regina Elisabeta a II-a le-a cerut britanicilor să privească sitiuația în ansamblul ei, să ia în calcul un numitor comun și mai mult decât atât să respecte toate punctele de vedere.

Membră a Uniunii Europene din 1973, Marea Britanie este în aceeași incertitudine. Deși planul Brexit a eșuat, Teresa May a rămas în fruntea guvernului și nimeni nu poate să spună dacă țara va ma părăsi sau nu Uniunea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite