EXCLUSIVITATE ȘTIRILE TVR Reportaj de la bordul unui C17 Globemaster. România folosește în comun cu alte țări mai multe avioane uriașe de transport

20 septembrie 2018, 20:20

Câteva zeci de luptători din Forțele Speciale urcă la bordul unui avion C17 pe aeroportul militar Otopeni. Uriașul aparat de transport îi va duce în Afganistan în mai puțin de 5 ore. Echipajul este format din oameni din 6 țări participante la acest program militar.

Col. James Sparrow, pilot de C17: „Uneori sunt probleme legate de limbă. Deși toți vorbim engleză, nu toți avem același nivel. Uneori trebuie să întrebi ceva o dată sau de două ori în plus, ca să fii sigur că înțelegi. Procedural, profesional, toți suntem pregătiți după aceleași standarde și asta ajută.”

Cele 3 avioane C17 sunt operate în comun de 145 de oameni. 10 sunt din România. Vorbim de piloți, controlori de zbor, mecanici.

Col. James Sparrow, pilot de C17: „Trei avioane nu înseamnă mult și suntem deci ocupați tot timpul. Ținem cont însă și de operațiunile de întreținere zilnice. Uneori trebuie să schimbăm programarea zborurilor pentru mentenanță. Trebuie să armonizăm cererile țărilor din program cu ritmul în care pot lucra echipajele.”

Programul de operare în comun a celor trei moderne avioane de transport a început în urmă cu aproape 10 ani. În primii 7, aparatele au transportat în jur de 100.000 de militari și peste 60.000 de tone de echipamente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite