EXCLUSIVITATE Știrile TVR | Ramstein Guard – exercițiu NATO de război electronic la Baza 95 din Bacău. Scenariu cu elicoptere IAR 330 Socat și echipamente de bruiaj de la sol

6 septembrie 2018, 20:04

Piloţi şi tehnicieni de aviaţie ai Bazei 71 Câmpia Turzii au trecut munţii spre est, pentru a face echipă cu colegii din Baza 95 din Bacău.

Exercițiul „Ramstein Guard” presupune un joc de-a şoarecele şi pisica între elicoptere şi echipamentele de bruiaj de la sol. De multe ori, piloţii au devenit invizibili pe după dealuri şi văi, alteori echipamentele de la bord le-au arătat că sunt pe cale să devină victime ale sistemelor.

Vlad Tăbăcaru, pilot, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii: „Un mare câștig, pentru că am putut zbura pe fond tactic și cu o amenințare reală. Cred că, per total, până acum ne-am atins obiectivele și ne-a făcut oarecum să realizăm riscurile„.

Elicopterele IAR 330 SOCAT zboară de dimineaţă până seara în condiţii dintre cele mai neaşteptate.

În războiul electronic, pilotul poate pierde comunicaţiile, orientarea ori controlul asupra unor echipamente de la bord.

Acest exercițiu ne-a oferit prilejul de a ne dovedi interoperabilitatea, faptul că suntem o echipă. Chiar dacă suntem în baze diferite, avem aceleași tactici, proceduri, tehnici„, a indicat comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău, Leonard Baraboi.

Specialişti ai NATO au evaluat cum au reuşit piloţii români să facă faţă ameninţărilor.

Noi venim în sprijinul unor astfel de antrenamente în toate ţările Alianţei şi ne asigurăm că cei cu care lucrăm sunt pregătiţi foarte bine să facă faţă oricărei ameninţări la adresa NATO„, a declarat Edwin Pater, specialist NATO.

„Ramstein Guard” face parte din exerciţiile internaţionale anuale planificate de Alianţa Nord-Atlantică si se desfăşoara în colaborare cu armatele ţărilor membre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă