EXCLUSIVITATE Știrile TVR | Ramstein Guard - exercițiu NATO de război electronic la Baza 95 din Bacău. Scenariu cu elicoptere IAR 330 Socat și echipamente de bruiaj de la sol

Cel mai mare exercițiu de război electronic de la granița de răsărit a NATO se desfășoară zilele acestea în Bacău. Sunt simulate diverse scenarii de conflict, ce implică folosirea electronicii de ultimă generaţie. Un reportaj ÎN EXCLUSIVITATE al Ştirilor TVR.

06 Septembrie 2018, 20:04 (actualizat 06 Septembrie 2018, 22:52) |
EXCLUSIV. NATO desfășoară un exercițiu de război electronic, la Bacău
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Piloţi şi tehnicieni de aviaţie ai Bazei 71 Câmpia Turzii au trecut munţii spre est, pentru a face echipă cu colegii din Baza 95 din Bacău.

Exercițiul "Ramstein Guard" presupune un joc de-a şoarecele şi pisica între elicoptere şi echipamentele de bruiaj de la sol. De multe ori, piloţii au devenit invizibili pe după dealuri şi văi, alteori echipamentele de la bord le-au arătat că sunt pe cale să devină victime ale sistemelor.

Vlad Tăbăcaru, pilot, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii: "Un mare câștig, pentru că am putut zbura pe fond tactic și cu o amenințare reală. Cred că, per total, până acum ne-am atins obiectivele și ne-a făcut oarecum să realizăm riscurile".

Elicopterele IAR 330 SOCAT zboară de dimineaţă până seara în condiţii dintre cele mai neaşteptate.

În războiul electronic, pilotul poate pierde comunicaţiile, orientarea ori controlul asupra unor echipamente de la bord.

"Acest exercițiu ne-a oferit prilejul de a ne dovedi interoperabilitatea, faptul că suntem o echipă. Chiar dacă suntem în baze diferite, avem aceleași tactici, proceduri, tehnici", a indicat comandantul Bazei 95 Aeriene Bacău, Leonard Baraboi.

Specialişti ai NATO au evaluat cum au reuşit piloţii români să facă faţă ameninţărilor.

"Noi venim în sprijinul unor astfel de antrenamente în toate ţările Alianţei şi ne asigurăm că cei cu care lucrăm sunt pregătiţi foarte bine să facă faţă oricărei ameninţări la adresa NATO", a declarat Edwin Pater, specialist NATO.

"Ramstein Guard" face parte din exerciţiile internaţionale anuale planificate de Alianţa Nord-Atlantică si se desfăşoara în colaborare cu armatele ţărilor membre.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI