CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA

EXCLUSIVITATE | Concert unic la Madrid. Turneul "România între clasic și folcloric", un efort intergenerațional pentru promovarea muzicii românești peste hotare

Naiul Andreei Chira și vocile corului Arpeggio din Italia au răsunat în inima Madridului, acompaniate de maestrul Gian Luigi Zampieri. Concertul a atras sute de persoane în Basilica San Miguel, una dintre catedralele cu cea mai bună acustică din lume și singura din Spania în care se poate cânta fără microfon.

14 Noiembrie 2022, 17:08 (actualizat 15 Noiembrie 2022, 13:46) Știrile TVR |

Basilica Pontificia San Miguel din Madrid cu o capacitate de 300 de locuri a fost neîncăpătoare. Români, spanioli și alte naționalități au venit să asculte un concert unic: România, între clasic și folcloric.

SIMONA VASILE, dirijoarea Corului Arpeggio din Italia: Ne-am dorit foarte mult să începem turneul nostru cu Spania pentru că aici este o comunitate foarte mare de români și noi venim dintr-o comunitate mare de la Roma și ne-am bucurat să vedem biserica arhiplină și foarte mulți români și spanioli.

GIAN LUIGI ZAMPIERI, dirijor: Anul trecut am intrat în contact cu grupul Arpeggio și s-a creat o familie muzicalã. Eu aș fi singurul intrus, fiind italian, dar eu ma simt mai mult român, pentru cã România e o țarã care m-a primit și de unde pãstrez cele mai frumoase amintiri din cariera dirijoralã.

Din reportoriu au făcut parte Imnul Invierii sau Iubi-te-voi Doamne de Nicolae Moldoveanu, dar și Mozart, Bach și Cesar Franck. Catedrala construită la 1700 de arhitecți italieni are o acustică impresionantă.

JUAN GARCIA MORATO, rector Basilica Pontificia San Miguel Madrid: Sonoritatea este magnificã pentru cã nu existã marmurã decât pe jos și asta permite sã se poatã cânta fãrã microfon.

ANDREEA CHIRA, naistã: A fost o seară minunată cu o energie aparte. Publicul ne-a primit cu brațele deschise.

Concertul a fost organizat ARPRO Associazione Culturale, cu sprijinul Ambasadei României în Spania şi a Institutului Cultural Român din Madrid şi Asociaţia Naţională Corală din România (ANCR), într-un proiect finanţat prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Următorul concert va fi la Roma.

 

 

REPORTAJ DE OANA DOBRESCU

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI