EXCLUSIVITATE | Concert unic la Madrid. Turneul „România între clasic și folcloric”, un efort intergenerațional pentru promovarea muzicii românești peste hotare

14 noiembrie 2022, 17:08

Basilica Pontificia San Miguel din Madrid cu o capacitate de 300 de locuri a fost neîncăpătoare. Români, spanioli și alte naționalități au venit să asculte un concert unic: România, între clasic și folcloric.

SIMONA VASILE, dirijoarea Corului Arpeggio din Italia: Ne-am dorit foarte mult să începem turneul nostru cu Spania pentru că aici este o comunitate foarte mare de români și noi venim dintr-o comunitate mare de la Roma și ne-am bucurat să vedem biserica arhiplină și foarte mulți români și spanioli.

GIAN LUIGI ZAMPIERI, dirijor: Anul trecut am intrat în contact cu grupul Arpeggio și s-a creat o familie muzicalã. Eu aș fi singurul intrus, fiind italian, dar eu ma simt mai mult român, pentru cã România e o țarã care m-a primit și de unde pãstrez cele mai frumoase amintiri din cariera dirijoralã.

Din reportoriu au făcut parte Imnul Invierii sau Iubi-te-voi Doamne de Nicolae Moldoveanu, dar și Mozart, Bach și Cesar Franck. Catedrala construită la 1700 de arhitecți italieni are o acustică impresionantă.

JUAN GARCIA MORATO, rector Basilica Pontificia San Miguel Madrid: Sonoritatea este magnificã pentru cã nu existã marmurã decât pe jos și asta permite sã se poatã cânta fãrã microfon.

ANDREEA CHIRA, naistã: A fost o seară minunată cu o energie aparte. Publicul ne-a primit cu brațele deschise.

Concertul a fost organizat ARPRO Associazione Culturale, cu sprijinul Ambasadei României în Spania şi a Institutului Cultural Român din Madrid şi Asociaţia Naţională Corală din România (ANCR), într-un proiect finanţat prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Următorul concert va fi la Roma.

 

 

REPORTAJ DE OANA DOBRESCU

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă