EXCLUSIVITATE Șase luni de coșmar în Balaklia. Mărturii din primul oraș eliberat de trupele ucrainene în cadrul contraofensivei din estul țării

17 septembrie 2022, 22:14

La Balaklia, localitate aflată la 70 de kilometri sud-est de Harkov, forțele ucrainene eliberatoare au preluat vehiculele militare părăsite în grabă de invadatori.

Pe lângă bombardamente, localnicii vorbesc și despre dispariții sau tortură.

Era un colecționar bătrân, avea în jur de 65 de ani, el avea probleme cu inima și a cerut apă, și rușii i-au turnat apă pe gât ca să-l tortureze„.

Oksana Bondar, prim-secretar Consiliul local din Balaklia: Cel puţin 68 de oameni sunt daţi dispăruţi până acum, dar suntem siguri că numărul final va fi mai mare„.

În plus, locuitorii din Balaklia au fost nevoiți să se descurce fără electricitate și fără apă și au suferit din cauza lipsei de medicamente și de produse esențiale.

Chiar și acum, oamenii își încarcă telefoanele la un generator.

După eliberare, voluntarii s-au mobilizat la Balaklia să-i ajute pe oameni. Au distribuit sute de cutii cu ajutoare și au pregătit mâncare pentru ei.

Tocmai am venit de la Rivne și pregătim plov pentru oameni, gratis. (…) Plov este o rețetă strașnică, cu orez, carne, morcovi, e foarte gustoasă„.

Orașul Balaklia a fost ocupat de ruși în aprilie și face parte din teritoriul eliberat de armata ucraineană pe 10 și 11 septembrie. La fel ca Izium, localitatea era importantă din punct de vedere strategic pentru ocupanții ruși.

VEZI și „A fost foarte greu, dar trebuie să continuăm să trăim”. Trimisul special al TVR în Ucraina: Locuitorii din Balaklia povestesc ororile la care au fost supuși. Au fost bătuți și torturați. Zeci de localnici, dispăruți

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite