EXCLUSIV | Viața femeilor afgane, un coșmar. ”Am văzut cu ochii mei familii care şi-au vândut bebeluşii ca să-şi hrănească ceilalţi copii”

28 decembrie 2022, 19:04

În condițiile în care, zi după zi talibanii vin cu noi interdicții pentru femei, declarațiile despre atmosfera din Afganistan, chiar și cu identitatea protejată, necesită mult curaj. Am stat de vorba cu o profesoară, care de multă vreme, le preda clandestin unor fete cărora talibanii le-au interzis să meargă școală.

Întrebarea mea pentru talibani este ce vor de la femeile afgane? Vor să le şteargă de pe faţa Pământului? Imaginaţi-vă că nu aveţi voie să mergeţi la şcoală, la muncă, nu aveţi acces la cunoaştere, drepturi fundamentale„, activistă pentru drepturile femeilor.

Potrivit ONU, în Afganistan, în jur de 60% din populație, adică aproximativ 24 de milioane de oameni, au nevoie de ajutor umanitar. Din motive culturale, doar femeile pot merge să ajute alte femei. În condițiile în care talibanii au interzis femeilor afgane să lucreze în ONG-uri naționale sau internaționale practic au condamnat la înfometare milioane de afgani care au nevoie de asistență.

Ce poate face o văduvă, care nu are niciun ajutor? Ce poate face familia ei? Cum îşi poate hrăni familia? Copiii ei ar putea muri de foame. Ce poate face ea? Am văzut cu ochii mei familii care şi-au vândut bebeluşii ca să-şi hrănească ceilalţi copii„, mai povestește activista.

„Pot să spun că în prezent, în Afganistan, femeile şi fetele trăiesc cea mai neagră perioadă. Visurile, dorinţele mele reprezentau sensul vieţii mele. Acum viaţa mea este lipsită de sens, de scop. Sunt atâtea restricţii, care-mi permit doar să… respir”, ne-a declarat o jurnalistă.

Activiștii pentru drepturile omului se așteaptă ca în viitorul apropiat talibanii să sporească interdicțiile pentru femei, iar comunitatea internațională să nu poate face mai nimic.

Acu se gândește la nivelul comunității internaționale, inclusiv cu lumea musulmană, wahabiții din Golf sunt extrem de nervoși din acest punct de vedere, în legătură cu un regim de sancțiuni. Dar, așa cum se știe, acest regim de sancțiuni afectează populația, deci ar fi practic o presiune în plus în ceea ce privește supraviețuirea, nu numai modul de viață al cetățenilor afgani, mai ales al femeilor”, ne-a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în vara anului trecut, imediat după retragerea NATO. Nici acum, la mai bine de un an, regimul lor nu este recunoscut de nicio țară din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă