EXCLUSIV-ULTIMA EDIȚIE | Președintele ANSVSA, despre răspândirea pestei porcine: Acum, sperăm noi ca vârful de focar să-l parcurgem în perioada imediat următoare

Măsurile de intervenție pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane au acoperit deja zona de risc riverană Rezervației Biosferei Delta Dunării, a anunțat duminică, la TVR, președintele Autorității Naționale Sanitar - Veterinare, Geronimo Brănescu. Luând în calcul momentul în care a fost confirmată pesta porcină în țara noastră pentru prima oară - luna iulie, anul trecut - și evoluția de până acum, Brănescu a indicat că speră ca vârful de focar să fie parcurs în perioada imediat următoare. În ferme au fost uciși deja aproape 50 de mii de porci! Peste 11 mii de animale au fost ridicate din gospodării și sacrificate. Proprietarii au acuzat autoritățile că au intervenit cu întârziere.

05 August 2018, 15:14 (actualizat 05 August 2018, 16:35) | Mihaela Carpea |
Președintele ANSVSA, explicații despre pesta porcină
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Din păcate, pesta porcină africană este o boală împotriva căreia nu se poate interveni profilactic, nu există vaccin, nu poate fi tratată, nu se poate interveni curativ. Singura măsură eficientă în stoparea difuzării bolii o reprezintă intervenția rapidă în focar, prin uciderea animalelor afectate. Am introdus, după câte s-a putut observa, și uciderea preventivă a animalelor din zona de focar, tocmai în ideea gestionării cât se poate de eficiente, care poate părea severă, dar trebuie impuse aceste măsuri", a declarat Geronimo Brănescu.

Întrebat dacă este posibil să ajungem la sfârșitul anului la un milion de animale sacrificate, președintele ANSVSA a răspuns: "Nu cred că astfel de cifre se justifică (...) Nu este o cifră care să se justifice, cel puțin sub aspectul evoluției epidemiologice de până acum".

"Și dacă stăm să ne gândim și să analizăm faptul că boala a intrat în țară pe 31 iulie 2017, în partea de nord-vest, unde a avut o evoluție destul de lentă și a fost gestionată cu pierderi cât se poate de restrânse, iar acum sperăm noi ca vârful de focar să-l parcurgem în perioada imediat următoare, nu cred că o astfel de cifră s-ar regăsi în realitatea românească", a detaliat șeful Autorității sanitar-veterinare.

El a confirmat că au fost sacrificate până acum peste 61 de mii de animale.

"Măsurile de intervenție în acest moment au acoperit deja zona de risc riverană Rezervației Biosferei Delta Dunării - de acolo de unde practic ne-a plecat cu incisivitate dinamica asta epidemiologică", a explicat Brănescu în acest context.

"Pe de altă parte, vectorii încriminați în transmiterea agresivă a boli - insectele hematofage și alte categorii de insecte, ne referim la țânțari, ne referim la insectele care trăiesc în mediul ambiental - vor dispărea odată cu trecerea verii (...) Intervenția factorului climatic poate opera și în acest sens", a completat șeful ANSVSA explicațiile privind atingerea vârfului de focar în perioada imediat următoare.

Întrebat despre acuzațiile aduse în spațiul public privind intervenția târzie a autorităților, Brănescu a indicat că acestea nu sunt adevărate, iar dovada o reprezintă tocmai faptul că boala este gestionată de ANSVSA de peste un an de zile.

"De altfel, noi am început demersurile pentru prevenirea introducerii și pentru a ne pregăti să gestionăm boala încă din 2014. În 2016, printr-o hotărâre de guvern, s-au dispus măsuri în vederea prevenirii și a gestionării în caz de apariție a pestei porcine africane. Măsurile au o dinamică continuă și sunt la nivel european. Deocamdată nu avem încă un exemplu într-un stat, cum toate statele nordice, care încă din 2014 luptă cu această boală, Polonia la fel, mai nou Cehia, Ungaria, care nici ele nu pot identifica soluții definitive, ultimative, prin care să învingă boala, ca să spun așa. Fiecare încearcă să găsească cele mai bune metode în lupta cu pesta porcină africană. Dar avem istoric și aplicăm măsurile cu maximă severitate, pentru o continuă gestiune epidemiologică", a dat asigurări președintele ANSVSA.

Conform datelor ANSVSA, pesta porcină africană a fost confirmată în țara noastră pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

În zona de sud-est a țării, evoluţia bolii este agresivă.

Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița şi Galați.

Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale au fost uciși până joi 49.647 de porci.

Potrivit ANSVSA, până vineri au fost detectate în regiunea de S-E următoarele focare:

–  Județul Tulcea – 471, din care 467 focare în gospodăriile populației, un focar în exploataţie comercială, 3 focare în exploatații comerciale industriale și 17 cazuri la porci mistreți;

–  Județul Brăila – 14 focare în gopodăriile populației;

–  Județul Constanța – 16 focare în gospodăriile populației;

–  Judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populației;

–  Judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.

Ieri au fost confirmate două noi focare la Suceveni. A fost jale și revoltă în localitatea gălățeană când veterinarii însoțiți de jandarmi au mers din gospodărie în gospodărie pentru a sacrifica toți porcii.

Oamenii disperaţi acuză autorităţile că nu au luat la timp măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 29°C
IASI 20°C 28°C
CLUJ 19°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 22°C 27°C
BRASOV 21°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI