EXCLUSIV Tezaurul istoric al României, descoperiri arheologice şi documente fundamentale sunt în pericol dacă Muzeul Naţional de Istorie a României nu va fi restaurat

15 mai 2022, 22:45

Comuniştii au ales pentru Muzeul Național de Istorie a României o clădire emblematică, Palatul Poştelor, construit pe vremea Regelui Carol I. Au amenajat 62 de săli de expunere, în care existau peste 50 de mii de obiecte de mare valoare, dar nu au făcut reabilitarea imobilului. Astăzi, la 50 de ani de la aniversare, muzeul funcţionează la doar 20 % din capacitate.

În 2002, s-a luat decizia de reabilitare a clădirii şi a expoziției permanente a muzeului, dar lucrările au fost sistate 6 ani mai târziu. De 16 ani, restaurarea se amână. Imobilul s-a degradat, subsolul unde era depozitat patrimoniul muzeului s-a umplut de mucegai.

Muzeul Naţional de Istorie are în patrimoniu peste 650 de mii de exponate a căror valoare depășește câteva miliarde de lei bune. Pe lângă brățările dacice, coroanele regale sau bijuterii de aur cu diamante și multe pietre nestemate, există și obiecte ale căror valoare istorică este importantă, cum ar fi un aparat cu care a fost imprimat mesajul Regelui Mihai, la 23 august 1944.

Niciuna dintre aceste comori istorice nu a fost asigurată financiar, pentru că nu există bani pentru aşa ceva. Din cele 62 de spaţii de expunere de la inaugurare, au mai rămas şapte. Doar creativitatea muzeografilor îi mai uimeşte pe vizitatori.

Tezaurul istoric al României, descoperiri arheologice şi documente care atestă existența noastră în acest spaţiu geografic, pot fi distruse dacă muzeul nu va fi urgent consolidat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite