EXCLUSIV Talibanii pun tot mai multe piedici jurnaliștilor străini. Jagoda Grondecka, ziaristă poloneză, povestește despre comisia multiministerială care dă vize în Afganistan

28 ianuarie 2023, 23:38

În ultimele luni a crescut exponențial numărul jurnaliștilor străini ale căror cereri de viză sunt refuzate de talibani. Jagoda Grondecka transmite din Kabul din septembrie 2020. Spune că probleme pentru jurnaliștii occidentali au început să apară după ce talibanii au înființat o comisie din care fac parte reprezentanți ai ministerelor culturii, de interne, de externe, dar și ofițeri ai serviciului secret al talibanilor. Această structură aprobă sau nu viza jurnaliștilor străini.

Jagoda Grondecka, jurnalistă poloneză: „Cum poţi să îţi imaginezi, cele mai multe răspunsuri sunt „NU”. Singura explicaţie e că vor să micşoreze şi mai mult numărul jurnaliştilor care stau în Afganistan şi transmit. Pare că talibanii nu văd niciun avantaj în a ne avea aici. Mulţi dintre ei sunt convinşi că nu facem altceva decât să răspândim ştiri negative şi că suntem împotriva lor.

Jagoda spune că talibanii încearcă permanent să le pună piedici. Una dintre ele este birocrația uriașă. Deși ești acreditat, trebuie să iei tot felul de aprobări suplimentare pentru a merge în locuri publice, ușor accesibile în mod normal, precum școli sau spitale.

Jagoda Grondecka, jurnalistă poloneză: „Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care, deşi avem toate hârtiile cerute de regulile talibanilor, suntem reţinuţi şi interogaţi de GDI (serviciul secret taliban) despre munca noastră. Şi este neplăcut, ne face să pierdem vremea, pentru că reţinerea poate dura ore.”

Potrivit jurnalistei poloneze, cel mai bine se descurcă televiziunile sau agențiile mari care au birouri în Afganistan. Deși și știrile acestora sunt de multe ori critice, talibanii le tolerează, pentru că aduc mulți bani, plătind tot felul de taxe și impozite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite