EXCLUSIV Siria: Mărturii cutremurătoare despre infernul prin care au trecut civilii aflați în zonele dominate de militanții islamiști

4 octombrie 2019, 18:41

Străbați zeci de kilometri prin deșert și cât vezi cu ochii sunt doar orașe părăsite. Infrastructura este la pământ, de aceea oamenii nu au unde să se întoarcă. În plus, mai sunt încă zone în care nu ești în siguranță, așa că trebuie să te supui regulilor stricte de securitate.

Liviu Iurea: „Din interiorul transportoarelor blindate putem urmări afară doar prin intermediul monitoarelor. Acum, trecem printr-o localitate unde clădirile, în proporție, de 90 la sută sunt distruse.”

La Suran a fost deschis un coridor umanitar pentru refugiații care au reușit să scape din Idlib – oraș aflat încă sub controlul militanților islamiști. Mărturiile acestora sunt cutremurătoare:

„Toţi aceşti ani am suferit foarte mult. Ne-am chinuit atât de mult că voiam să murim. Nu aveam nimic, nici măcar mâncare.”

„Nici nu vă închipuiţi cât de greu ne-a fost! Ne-au hărţuit. Ne-au ameninţat. E imposibil să vă descriu prin ce am trecut.”

Zilnic, zeci de persoane, îndeosebi femei și copii, ajung la Suran de la Idlib. Sunt legitimați în prima fază, li se acordă îngrijiri medicale dacă au nevoie, după care aleg să plece în alte localități, la rude sau la prieteni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite